2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Világvárosokról nevezték el a Szatmár megyei Ombod utcáit, a lakosság akarata ellenére

2020. február 24. 13:30, utolsó frissítés: 13:30

Európa fővárosairól nevezte el a községi önkormányzat Ombod utcáit, annak ellenére, hogy a falubeliek ragaszkodtak volna a hagyományos utcanevekhez, illetve azt támogatták volna, ha helyi kötődésű híres embereknek állítanak emléket.

A Szatmári Friss Újság úgy tudja, a helybéliek falugyűlés keretében döntöttek az utcanevek kérdésében, a javaslataikat pedig iktatták a községközpontban, azaz Szatmárpálfalva Önkormányzatánál. Ennek apropóját egyébként egy viszonylag új jogszabály adta, mely előírja, hogy minden utcának kell legyen hivatalos neve.

Így történt meg, hogy az Erdőalja utcából végül Madrid utca lett, az Újsorból Lisszabon utca, a Temető utcából Berlin, a Mezősorból pedig Prága utca.

Az Újsor helyett ezentúl a Lisszabon utcán át járhatnak ki a mezőre az ombodiakAz Újsor helyett ezentúl a Lisszabon utcán át járhatnak ki a mezőre az ombodiak


Az ombodiak egyébként a Templom utcát szerették volna Soltész János egykori református esperesről elnevezni, aki megírta a Nagybányai Református Egyházmegye történetét (korábban Ombod is oda tartozott), mivel a mai napig tiszteletnek örvend a helyiek körében, azonban ez sem sikerült, mert a helyi tanács jobbnak látta Párizsról elnevezni az utcát.

Mint kiderült, a 6 tagú RMDSZ-frakció tiltakozott az önkényes névadás ellen, azonban az ötfős PSD- és a négyfős PNL-frakció együttesen keresztülvitte Zenoviu Bontea liberális párti polgármester javaslatát. (Szatmári Friss Újság, hírszerk.)

Fotók: Elek György/Szatmári Friss Újság

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS