2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cîțut szeretné miniszterelnöknek megtenni Johannis

2020. február 26. 23:49, utolsó frissítés: 23:49

Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert bízza meg kormányalakítással Klaus Johannis államfő.

A parlamenti pártok képviselőivel folytatott egyeztetések után a Cotroceni-palotában nyilatkozó elnök felidézte, mivel lejárt a házszabály által megszabott 15 napos határidő, ameddig a törvényhozó testületnek szavaznia kellett volna az új kormány beiktatásáról, a patthelyzet elkerülése érdekében Ludovic Orban kedden visszaadta kormányalakítási megbízatását.

"Mi nem akarjuk megbénítani az országot. Mi tovább akarunk lépni, meg akarjuk oldani az ország, a román emberek problémáit" - fogalmazott az elnök, majd bejelentette, hogy Vasile Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert kéri fel kormányalakításra. "Remélem, mielőbb a parlament elé állhat a kormánynévsorral és a kormányprogrammal" - tette hozzá az államfő.

A bejelentés után Mircea Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke elmondta, hogy kizárt, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) megszavazza a Florin Cîţu által vezetett kabinetet. Ciolacu 'nevetségesnek' nevezte, hogy Klaus Johannis őt bízta meg kormányalakítással.

"Jobban szerettem volna, ha Florin Cîţu beszámol arról, hogy hogyan sikerült tízmilliárd euró kölcsönt felvennie három és fél hónap alatt, és főleg hogy mire költötte el. Cîţu az, akit éjjel üldöznek az orosz kémek, szóval egyszerűen nevetséges, hogy az államfő őt bízta meg a kormányalakítással" - mondta a PSD ügyvivő elnöke.

Ciolacu "határozottan kizárta", hogy a PSD megszavazza a Cîţu vezette kabinetet és hozzátette: az ügyvivő pénzügyminiszter az, akit időről időre behívnak a parlamentbe, és aki folyamatosan megtagadja, hogy számokat adjon meg.

A PSD vezetője szerint Klaus Johannis államfő és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) feladata, hogy kezelje a jelenlegi válságot.

Úgy vélte: változatlanul az előre hozott választásokat "erőltetik", amellyel a PSD-nek "semmi gondja nincs", de valakinek felelnie kell 'ezért az egész politikai válságért'. Szerinte a szerdai konzultációk azért zajlottak olyan gyorsan, mert 'a döntést már előre meghozták'.

Cîțu jelezte, hogy a legrövidebb időn belül ismerteti a parlamenttel a kormánynévsort és a kormányprogramot. Elmondta azt is, hogy reméli, hogy a Szociáldemokrata Párt "nem fogja többé késleltetni" a beiktatási eljárást.

"A megbízás megtisztel, és ugyanakkor felelősséget ruház rám. Megbeszéléseket fogok kezdeményezni a parlamenti partnerekkel egy többség kialakítása érdekében, és Ludovic Orbannal együtt megszabjuk a tárgyalások programját. (...) Miniszterelnöki jelölésem a garancia arra, hogy a PNL kormányon marad. A legrövidebb időn belül benyújtom a parlamentbe a kormány tagjainak listáját és a kormányprogramot, és remélem, hogy ez alkalommal a PSD nem fogja késleltetni az eljárást" - jelentette ki Florin Cîţu a Victoria-palotában. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS