2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pontáék nem szavazzák meg Florin Cîţut

2020. február 27. 09:21, utolsó frissítés: 09:21

A Pro Románia párt törvényhozói nem fogják megszavazni a Florin Cîţu vezette kormány beiktatását - nyilatkozta szerda este Victor Ponta pártelnök.

Ponta rámutatott, a Pro Románia az Orban-kormányt sem szavazta meg novemberben, és akkori döntésük okai nem változtak azóta.

"A PNL-nek jelen pillanatban nincs legitimitása, nincs csapata, nincs kormányprogramja, nincs megfelelő parlamenti támogatása ahhoz, hogy jól kormányozzon" - fogalmazott, nyomatékosítva ismét, hogy Romániának szakértői kormányra lenne szüksége, amely az ország és nem a PNL problémáinak megoldásával foglalkozik.

Victor Ponta úgy véli, az előre hozott választások kiírása most azon múlik, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) részt vesz-e a kormány beiktatásáról döntő parlamenti ülésen.

A pártelnök szerint az lenne a legrosszabb variáns az ország számára, ha a jelenlegi politikai válság elhúzódna a rendes időben sorra kerülő parlamenti választásokig. "Ebben az esetben decemberig csődbe menne az ország, mert a koronavírus-járványnak már vannak és még lesznek súlyos gazdasági és társadalmi hatásai a felkészült országokra nézve is. Románia sajnos nem egy felkészült ország, és szenvedni fogunk, mint 2010-ben" - mondta Ponta.

Tăricenanu szerint az államfő javaslata elmélyíti a válságot

Az államfő döntése, miszerint Florin Cîţut bízza meg kormányalakítással, 'elmélyíti a válságot', mert a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képtelen parlamenti többséget alakítani maga köré - állapította meg szerda este Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

"Az államfő azon döntése, hogy Florin Cîţut bízza meg kormányalakítással, nemhogy véget vetne a válságnak, inkább elmélyíti azt, mert nyilvánvaló, hogy a PNL képtelen parlamenti többséget alakítani maga köré, amely lehetővé tenné a kormány beiktatását. A politikai válság elmélyül, és ez nagyon hátrányos következményekkel jár az ország számára, különösen hogy szembesülnünk kell egy további problémával, amelyet a koronavírus-járvány kockázata okoz, valamint az aszállyal, amelynek következményei már érezhetők az ország egy részén. Arra számítottam, hogy az elnök figyelembe veszi, hogy gyakorlatilag egyetlen megoldás van, nevezetesen egy független miniszterelnök kijelölése, aki a parlamenti választásokig vezeti az országot. Úgy tűnik, az államfő és a PNL számára a legfontosabb cél az előre hozott választások kiírása, nem pedig az, hogy véget vessenek a válságnak" - hangoztatta Călin Popescu-Tăriceanu.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS