2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elsőfokú ítélet: nem kell kitűzni a román zászlót Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalának a tornyára

2020. február 27. 15:40, utolsó frissítés: 15:44

A Kovászna Megyei Törvényszék csütörtöki ítélete értelmében nem kell kitűzni a román zászlót Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalának a tornyára a város "magyar megszállás alóli felszabadítása" emlékére.

Az elsőfokú ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé.

A toronyzászló kitűzéséért a székelyföldi magyar szimbólumok és feliratok ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) indított pert, arra kérve a bíróságot, hogy kötelezze Antal Árpád polgármestert a zászló kitűzésére. A pert tavaly áthelyezték a Bukaresti törvényszékre, de az megállapította illetéktelenségét, így az ügy visszakerült Sepsiszentgyörgyre.

A felperes tavaly nyílt levélben kérte a védelmi minisztériumot, a belügyminisztériumot, a Kovászna megye prefektusát, a háborús veteránok szervezeteit és a székelyföldi román egyesületeket, hogy az ügy fontossága miatt lépjenek be a perbe, de egyedül maradt a felperes oldalon.

A román zászlót először 1944-ben vonták fel, majd 1994-ben ismét. A helyi román politikusok próbálták próbálták a trikolórt műemlékké nyilvánítani. Aztán a városháza felújításakor próbálták kihagyni a zászlótartóként funkcionáló csúcsdíszt, de csak visszakerült. 2015-ben botrány lett abból, hogy a városvezetés - épület felújításra hivatkozva - nem engedte kitűzni a zászlót augusztus 8-án, amikor arról szoktak megemlékezni, hogy a román hadsereg bevonult a városba.

Romániában a törvény azt írja elő, hogy a közintézmények homlokzatára kell kitűzni Románia és az Európai Unió zászlaját. A középületek tornyára kitűzött zászlókról nem rendelkezik jogszabály.

Sepsiszentgyörgy korábbi polgármesterére, Albert Álmosra 2002-ben tetemes pénzbírságot rótt ki a prefektus, amikor eltávolíttatta a városháza tornyára kitűzött román zászlót, és a bírságot a volt polgármesternek bírósági úton sem sikerült érvénytelenítenie. 2010-ben azonban az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítés fizetésére kötelezte a román államot amiatt, hogy a román bíróságok indoklás nélkül utasították el a volt polgármester zászlóügyben benyújtott óvását.

(mti/hírszerk.)

Nyitókép: covasnamedia.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS