2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pénteken nyújtják be a parlamentbe az új kormánynévsort és a kormányprogramot

2020. február 28. 12:54, utolsó frissítés: 12:54

Még a pénteki nap folyamán elküldik a parlamentnek a kormánynévsort és a kormányprogramot - közölte Florin Cîţu.

A kijelölt miniszterelnök pénteki nyilatkozatában hangsúlyozta, az egyetlen módosítás az Orban-kormány összetételéhez képest a pénzügyi tárcát érinti, amelynek vezetését Lucian Heiuş venné át.

Cîţu azt mondta, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ki fog jelölni egy tárgyalócsoportot, amely egyeztetéseket kezdeményez a többi párt képviselőivel a parlamenti többség kialakítása érdekében. A csoport tagja lesz majd a kijelölt kormányfő, a PNL elnöke, Ludovic Orban, a párt parlamenti frakcióinak vezetői és a PNL első alelnökei.

A kijelölt miniszterelnök szerint már jövő hét elején elkezdik a tárgyalásokat.

"Remélem, a Szociáldemokrata Párt nem fogja ezúttal is húzni az időt, és mielőbb sor kerülhet a miniszterjelöltek meghallgatására, majd a kormány beiktatásáról szóló szavazásra. (...) Nehéz meggyőzni a PSD-t, de meg fogjuk próbálni" - fogalmazott.

Cîţu rámutatott, a korábbi kormányprogramot kiegészítették a Román Vasúttársaság áruszállító részlegét érintő intézkedésekkel, az egészségüggyel kapcsolatos fejezetbe pedig belefoglalták a koronavírus romániai megjelenése indokolta teendőket. A téma kapcsán kifejtette, a jövő heti kormányülésen határozatot fogadnak majd el az egészségügyi minisztériumnak kiutalt alapok kiegészítéséről, az ehhez szükséges pénzt a kormány tartalékalapjából veszik majd el.

Ludovic Orban pártelnök azt mondta, a tárgyalóbizottság azzal a céllal kezdi el az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal, hogy többséget alakítson maga köré. "Az, hogy lesznek-e előre hozott parlamenti választások, a parlamenttől függ, attól, hogy milyen álláspontra helyezkednek majd a törvényhozók a kormány beiktatásáról szóló szavazáson" - tette hozzá.

A Nemzeti Liberális Párt végrehajtó bizottsága pénteken egyöntetűen jóváhagyta a Cîţu-kormány miniszterjelöltjeinek névsorát és a kormányprogramot.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS