2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A BBTE és a kolozsvári önkormányzat összefog az energetikai szegénység csökkentéséért

2020. február 28. 19:37, utolsó frissítés: 19:37

Partnerségi szerződést köt Kolozsvár önkormányzata a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel (BBTE) az energetikai szegénység csökkentési módozatainak beazonosítása érdekében. A projektet 155 ezer euróval finanszírozza Németország Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonságügyi Minisztériuma az Európai Klíma Kezdeményezés (EUKI) keretében.

Az energetikai szegénység jelentősen hozzájárul a szociális marginalizációhoz. Románia lakosságának 20%-a folyamatosan nehézségekbe ütközik az energetikai szolgáltatások fenntartása tekintetében, gyakran előfordul, hogy nem tudják kifizetni a villany- vagy gázszámlát, de az is előfordul, hogy nincs hozzáférésük modern energetikai szolgáltatásokhoz.

Az ország lakosságának 7%-ának nincs hozzáférése a villanyhálózathoz, vagy rákapcsolódása informális. Ezek a nélkülözések pedig akadályokat gördítenek a megfelelő iskolázottság és társadalmi-gazdasági pozíció elérése elé. Kolozsvár lakossága egy részének is megnehezíti az életét az energetikai szegénység. A jelenség visszaszorítása érdekében a partnerek egy akciótervet dolgoznak ki.

A projekt Kolozsvár területére, és legalább egy metropoliszövezeti településre terjed ki. Kifutási ideje 18 hónap, kivitelezője a BBTE, az önkormányzat a kivitelező partnereként közel 9 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásban részesül. (közlemény)
Nyitókép: pixabay

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS