2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha kolozsvári diák vagy, ezentúl 120-at utazhatsz havonta ingyen

2020. február 28. 19:47, utolsó frissítés: 19:47

Ingyenes bérlet helyett ezentúl szabadon felhasználható, 120 utazást lehetővé tevő kártyás bérletet kapnak a 0-12/13 osztályos, állami oktatási vagy akkreditált magánoktatási intézményben tanuló diákok Kolozsváron. Az újragondolt tömegközlekedési támogatás a StudCard, ISIC Card, Euro26 Student, OMNIPASS, A Card/A Kártya vagy a City Card Student kártyák valamelyikét birtokló egyetemi hallgatókra, mesteri vagy doktori képzésben résztvevőkre is kiterjed.

Az egyetemisták, mesteri és doktori képzésben résztvevők esetében kétféle, teljes egészében, illetve 50%-ban támogatott bérletet bocsátanak ki, a felsőoktatási intézményekkel történő egyezségnek megfelelően. Utóbbi variáns esetében a bérlet felét vagy a felsőoktatási intézmény vagy pedig a hallgató fizeti ki.

Az önkormányzat február 28-i rendkívüli ülésén hozott döntése szerint a tömegközlekedési támogatás az iskolai év teljes időtartama alatt (idén, kivételesen március 1-jétől) biztosított. A 120 utazást lehetővé tevő kártyás bérletek névre szólnak és más személyre nem átruházhatók. Egyszeri érvényesítéssel a diákok egy órán keresztül utazhatnak, függetlenül attól, hogy időközben hány járművet váltanak. Fontos megjegyezni, hogy a felhasználatlan utazások nem vihetők át egyik hónapról a másikra. Az utazókártyát ingyenesen állítják ki, de ennek bármilyen okból történő kicserélését, pótlását a diáknak kell kifizetnie. A 0-12/13 osztályos diákok az iskolában vehetik át a kártyát, a hallgatók a jegyárusító pontoknál kérhetik a feltöltését a hallgatói igazolvány és az egyetemistáknak szóló hat kártya valamelyikének felmutatásával.

Az új ingyenes tömegközlekedési lehetőség váltja azt a korábbi gyakorlatot, miszerint a diákok egy vagy két buszjárat esetében részesültek teljes vagy részleges ártámogatottságban.

A 120 utazást lehetővé tevő havi bérlet 35 lejbe kerül, a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat becslései szerint 2020-ban az egyetemi hallgatók, mesteri és doktori képzésben résztvevők ingyenes vagy ártámogatott tömegközlekedésének költségei meghaladják a 13 millió lejt. A városi tanács fedezi az összeget: február 28-i ülésén a március-december periódusra szóló támogatást, összesen 10,8 millió lejt utalt ki, miután januári ülésén mintegy 2,3 millió lejt különített el erre a célra.

Továbbra is ingyen utazhatnak iskolába a hátrányos helyzetű gyerekek

Pénteki ülésén 485 ezer lejt különített el Kolozsvár önkormányzata a Pataréten, a Szopor kolóniában és a Szénafüvek közelében élő, hátrányos helyzetű gyerekek iskolába való szállítási költségeinek fedezésére. A pénz a március 1-jétől év végéig zajló utazások költségét fedezi. A pataréti gyerekek szállítására 266 ezer, a Szénafüvek környékén élő gyerekek szállítására 175 ezer, a Szopor kolóniában élő gyerekek utaztatására pedig 44 ezer lejt különít el az önkormányzat. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS