2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Frankenstein-hoz hasonlítja a Financial Times a Dacia Logant

2004. július 21. 18:47, utolsó frissítés: 18:47

A Financial Times egész cikket szentel a Logan gépkocsinak, az új, 5000 eurós Dácia modellnek, amelyet szeptemberben dobnak piacra Romániában, jövő évtől pedig más országokban is bemutatkozik. A Financial Times tudósítója kiemeli, hogy a Pitesti-i gyárat 1999-ben megvásárló Renault szakított a "doboz négy keréken" hagyományával. A Logan gyártásával egy olyan tágas és teherbíró autó készül, amelyet a szegényebb országok lakosai is megengedhetnek maguknak, azok a vevők, akik eddig csak a helyi, rossz minőségű modell, vagy a külföldi személygépkocsik közül választhattak.

A brit gazdasági lap cikkírója szerint a Logan a Renault legagresszívebb próbálkozása arra, hogy a gyártási költségeket minimálisra csökkentse. Ennek egyik módja az, hogy az alkatrészeket más típusokból kölcsönözte, ami egyfajta, Frankenstein-hoz hasonló monstrum létrejöttéhez vezetett. Románia ugyanakkor biztosítja a szükséges olcsó munkaerőt, és emellett az alapanyag-ellátást is jórészt helyileg oldják meg.

Ezzel a projekttel a Renault kemény százalékokat hasíthat egy olyan piacból, amit eddig figyelmen kívül hagytak – véli a szerző. Románia földrajzi pozíciója – az új EU-tagállamok szomszédsága, a Közel-Kelet és Törökország közelsége (mind potenciális piac a Logan számára) –, a szállítási költségek csökkentését eredményezi. A Financial Times azt is megemlíti, hogy a Renault tervei szerint 2010-ig 700 ezer Logant, ebből 200 ezret Romániában kívánnak eladni. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS