2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Raed Arafat arra kér, hogy vegyük komolyan az elszigetelődést és ne menjünk sétálni

2020. március 21. 20:53, utolsó frissítés: 2020. március 22. 09:36

Az elszigetelődésre és az emberek közötti fizikai távolságtartásra vonatkozó hatósági intézkedések betartására, mindenféle nem alapvető fontosságú tevékenység felfüggesztésére szólítja fel a lakosságot Raed Arafat belügyi államtitkár szombati Facebook-bejegyzésében.„Többen telefonáltak, hogy nagyon sokan mentek ki sétálni, vagy grillezni a szép időt kihasználva. Ebben az időszakban azonban rendkívül fontos az otthon maradás és azon tevékenységek felfüggesztése, amelyek nyomán önök kiteszik saját magukat és családjukat a megfertőződés kockázatának” – írta Arafat.

Felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy „a vírust nem lehet látni vagy észlelni, hogy el lehessen kerülni”.

„Csak és kizárólag az elszigetelődéssel, az emberi kontaktusok kerülésével lehet elkerülni a megfertőződést. Ne tegyék ki idős családtagjaikat ennek a veszélynek felelőtlen magatartással. Nagyon kérem önöket, függesszenek fel minden, nem alapvető fontosságú tevékenységet ebben az időszakban!” – tette hozzá a belügyminisztérium katasztrófavédelmi igazgatóságának vezetője.

Az ajánlásokat tekintsék úgy, mintha kötelezőek volnának

A megelőzés a koronavírus elleni védekezés legfontosabb eszköze, jelentette ki Raed Arafat, hozzátette: a szombat este kiadott katonai rendeletbe foglalt ajánlásokat a lakosságnak úgy kell tekintenie, mintha kötelezőek volnának.

A katasztrófavédelem vezetője elmondta: szombaton a jó idő arra késztette az embereket, hogy kimenjenek a szabadba, piknikezzenek, sétáljanak, ezért a RO-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették a lakosságot az ezzel járó veszélyre.

„Muszáj volt kiadnunk egy RO-Alert figyelmeztetést, hogy emlékeztessük az embereket a helyzetre; nincs ugyan krízishelyzet, de a megelőzés a betegség elleni védekezés legjobb módja. Arra kérünk mindenkit, hogy annak ellenére, hogy a nappali időszakra ajánlásokat fogalmazunk meg a ma kiadott katonai rendeletben, tekintsék úgy, mintha azok kötelezőek volnának. Viselkedjenek felelősségteljesen, a saját és a családjuk védelmében. Tartsák be a személyes higiéniára vonatkozó szabályokat. Kerüljék otthonuk indokolatlan elhagyását, és tartsák be a hatóságok utasításait” – mondta Arafat szombaton este.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS