2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Azonnali karantén alá helyezték a sepsiszentgyörgyi megyei kórház három osztályát

2020. március 22. 17:17, utolsó frissítés: 20:46

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vasárnap karantént rendelt el a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház Szülészet-Nőgyógyászat Osztályán, az Újszülött Osztályon és a szülőszobában – áll a Kovászna Megyei Kormányhivatal közleményében.A fenti osztályokra beutalt betegek a karantén idejére az intézményben maradnak, orvosi felügyelet alatt. Jelen pillanatban nincsenek a koronavírussal való fertőzésre utaló tünetei sem a betegeknek, sem az orvosi személyzetnek. A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság mintát vett és a továbbiakban is mintát fog venni az érintett személyektől, az érvényben lévő előírások szerint.

A vezetőség a következő intézkedéseket vezette be:
− minden pácienst, akiket a fent említett osztályokon fogadnának, beleértve a sürgősségi eseteket is, átirányítják a Kézdivásárhelyi Városi Kórházba
− mától kezdve az intézetbe átfogó járványügyi vizsgálatot indítottak, ami legkevesebb 48 órát tart
− a kórház azonnali fertőtlenítése

A közleményben felhívták azoknak a figyelmét, akik a közelmúltban kapcsolatba kerültek az említett részlegek dolgozóival, akár a kórházban, akár a magánrendelőkben, hogy maradjanak 14 napig otthoni elkülönítésben és hívják a hatóságok által megadott alábbi telefonszámokat, akkor is, ha nem észlelik magukon a betegség tüneteit:
Kovászna Megyei Készenléti Felügyelőség: 0755 740 427
Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság: 0757 354 074, 0749 038 675, 0751 297 992, 0751 041 426.

Az osztályok lezárására azt követően került sor Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnökének Facebookos bejegyzése alapján, hogy a kórház egyik alkalmazottjának pozitív lett a koronavírus-tesztje.Update (1): A bejelentés kapcsán hatalmas a felháborodás a kommentelők körében, Antal Árpád polgármester egy újabb bejegyzésben próbálja csitítani a kedélyeket és hangsúlyozza, hogy "ezekben a nehéz időkben nem hibásokat kell keresnünk, hanem megoldást!".Update (2): A Mediafax azt írja az esetről, hogy egy nemrég Ausztriában sízni járt orvosról van szó, akinek a tesztje pozitív lett, és a vele kapcsolatban álló három másik orvos esetében pedig most várják az eredményt, addig pedig otthoni elkülönítésbe kerültek. Az orvosok az elmúlt időszakban több mint 100 beteget vizsgáltak meg.

Update (3): Negatív lett a koronavírus-tesztje a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház alkalmazottainak, miután a kórház egyik orvosánál azonosították a COVID-19 jelenlétét, jelentette be vasárnap este az egészségügyi intézmény vezetősége.

„A karanténba helyezett osztályok - nőgyógyászat, újszülöttosztály és szülészet - alkalmazottainak tesztjei negatívak” – áll az AGERPRES hírügynökségnek elküldött közleményben.

Az AGERPRES értesülései szerint a kórház vezetősége röviddel azelőtt megerősítette, hogy az intézmény egyik alkalmazottját koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták, melynek következményeként azonnal elrendelték 60 személy 14 napos elszigetelését a kórház három osztályán. 39 páciensről és 21 egészségügyi alkalmazottról van szó, akik közvetlenül, vagy közvetve kontaktusba kerülhettek a megfertőződött orvossal.

A vezetőség ugyanakkor felfüggesztette a beutalásokat, fertőtlenítette a teljes kórházat és járványtani ankétot indított azon személyek felderítésére, akik megfertőződhettek az adott körülmények között.

Nagy Róbert András, a kórház igazgatója a hírügynökségnek elmondta, a koronavírussal diagnosztizált orvos a klinikán is teljesített szolgálatot március 8-a és 18-a között. Hozzátette, az sem derült még ki, hogy az orvos ausztriai szabadsága idején fertőződött meg, vagy azt követően, hogy az országba visszatért.

Hangsúlyozta azonban, hogy külföldről való visszatérésekor az orvosnak nem kellett lakhelyi karanténba vonulnia, mivel akkor Ausztria még nem volt rajta a sárga zónához tartozó országok listáján.

(hírszerk./mediafax/agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS