2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eljárás indult a koronavírussal fertőzött sepsiszentgyörgyi nőgyógyász ellen

2020. március 23. 12:58, utolsó frissítés: 2020. március 25. 15:53

Betegségek leküzdésének akadályoztatása gyanújával bűnvádi eljárást indított a Kovászna megyei ügyészség a koronavírussal fertőzött sepsiszentgyörgyi nőgyógyász ellen.

A nyomozó hatóság közleménye szerint a megyei sürgősségi kórház egy nőgyógyász szakorvosa március folyamán Ausztriában tartózkodott és március 21-én beigazolódott róla, hogy Covid-19 vírussal fertőzött. Az előzetes nyomozás során megállapították, hogy Ausztria azon országok közé van sorolva, ahonnan hazaérkezve kötelező lakhelyi elkülönítésbe vonulni.

Vasárnap a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság karantént rendelt el a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház Szülészet-Nőgyógyászat Osztályán, az Újszülött Osztályon és a szülőszobában.

Vasárnap az érintett osztályokon dolgozó személyzeten elvégezték a koronavírus tesztet és estére kiderült, hogy senki nem fertőzött.

András Nagy Róbert, sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere hétfőn arról tájékoztatta a Sláger Rádiót, hogy a tesztek eredményétől függetlenül az érintett osztályokon fekvő 39 páciens és az ott dolgozó 21 alkalmazott kötelezően 14 napos lakhelyi elkülönítésbe kerül.

A hatóságok arra kérnek mindenkit, akik az elmúlt napokban kapcsolatba kerültek a sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászati és újszülött osztályának bármelyik alkalmazottjával, hogy az érintettek azonnal vonuljanak önkéntes lakhelyi elszigetelődésbe a következő 14 napra és értesítsék erről a hatóságokat a következő telefonszámok valamelyikén: háromszéki Készenléti Felügyelőség (ISU Covasna) 0755-740 427 vagy a háromszéki Közegészségügyi Igazgatóság (DSP Covasna) 0757-354 074 vagy 0749-038 675 vagy 0751-297 992 vagy 0751-041 426.

A sepsiszentgyörgyi nőgyógyász esetében a háromszéki ügyészség felügyelete alatt a rendőrség nyomoz az ügy részleteinek kiderítése érdekében.

Nagy Róbert András, a kórház igazgatója az eset kapcsán korábban elmondta, a koronavírussal diagnosztizált orvos egy magánklinikán is teljesített szolgálatot március 8-a és 18-a között. Hozzátette, az sem derült még ki, hogy az orvos ausztriai szabadsága idején fertőződött meg, vagy azt követően, hogy az országba visszatért.

Hangsúlyozta azonban, hogy külföldről való visszatérésekor az orvosnak nem kellett lakhelyi karanténba vonulnia, mivel akkor Ausztria még nem volt rajta a sárga zónához tartozó országok listáján. (Sláger Rádió/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS