2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Négy kórházi alkalmazottat fertőzhetett meg az Ausztriából hazatért sepsiszentgyörgyi orvos

2020. március 23. 22:00, utolsó frissítés: 2020. március 25. 15:36

A sepsiszentgyörgyi Dr Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház karantén alá vont személyzetéből négy esetben igazolódott be, hogy megfertőződtek a koronavírussal. A hírről Antal Árpád, a város polgármestere számolt be a közösségi médiában.

Mint megírtuk, a megyei sürgősségi kórház egy nőgyógyász szakorvosa március folyamán Ausztriában tartózkodott és március 21-én beigazolódott róla, hogy Covid-19 vírussal fertőzött.

Az ügyben az ügyészség vizsgálatot indított, és egy közleményben tudatták, hogy az előzetes nyomozás során az derült ki, hogy Ausztria azon országok közé van sorolva, ahonnan hazaérkezve kötelező lakhelyi elkülönítésbe vonulni.

Update: A kórház vezetősége azonban az eset kapcsán hangsúlyozta, hogy amikor munkatársuk visszatért az országba (március 8-án), akkor még Ausztria nem volt sárga jelzéssel jelölve, azaz olyan helyként számon tartva, ahonnan hazatérve kötelezően otthoni elkülönítésbe kellett volna vonulni, és az orvosuk a kórház mellett a magánrendelőjében is végzett munkát, tehát egyáltalán nem biztos az sem, hogy Ausztriában kapta el a vírust. (Ausztria egyébként csak március 14-én került fel a sárga jelzésű országok listájára.)A nőgyógyászati és szülészei osztályon 39 páciens került karanténba két hétre. Az orvos ellen indított eljárásban, a hatóságok azt próbálják kideríteni, hogy felelőtlenül járt-e el az orvos, és megvádolható-e a betegségek leküzdésének akadályozásával.

A kórházban vasárnap este is végeztek teszteket, ezek negatívak lettek a kórház szülészet-nőgyógyászat, neonatológia, szülőszoba osztályain karanténba helyezett egészségügyi személyzetnél. Az egészségügyi személyzet mindaddig karanténban marad, amíg minden személyt megvizsgálnak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS