2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Breaking! Szerdától teljes kijárási tilalom, a 65 év felettiek csak bizonyos időintervallumban hagyhatják el otthonaikat

2020. március 24. 13:30, utolsó frissítés: 22:53

Update: Kedd esti sajtótájékoztatóján Ludovic Orban, kormányfő a szerdán életbe lépő korlátozások kapcsán kifejtette, a belügyminiszter által kedd este ismertetett katonai rendelet értelmében az elkövetkezőkben napközben is korlátozzák a kijárást. Az eddigi érvényes lakás elhagyására vonatkozó tilalom ugyanis nappal is érvényes lesz.

Ez azt jelenti, hogy csak akkor hagyhatják el lakásukat az emberek, ha a munkahelyükre mennek, ha alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük, vagy ha halaszthatatlan orvosi vizsgálatra szorulnak. Hozzátette, megengedett lesz, hogy a lakhely környékén sétáltassák az állatokat.

A kormányfő cáfolta azt az információt, miszerint a kijárási tilalom ideje alatt a 65 éven felüliek egyáltalán nem hagyhatják el otthonukat és pontosított a hatvanöt éven felettiek kijárási tilalmával kapcsolatban. Elmondta, lesz egy bizony időintervallum, amelyben elhagyhatják otthonaikat. Ebben az idősávban „szinte kizárólag” csak őket fogják kiszolgálni az élelmiszerboltokban és gyógyszertárakban, hogy ne kerüljenek kapcsolatba másokkal.

Mint mondta, közismert tény, hogy az idős személyek, a nyugdíjasok vannak a leginkább kitéve a megbetegedés kockázatának. A lakhelyelhagyási tilalom egyetlen célja az, hogy védjék őket

--------------------------------------------------------------------

Klaus Johannis államfő kedden egy sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy utcára fogják vezényelni a hadsereget a koronavírus-járvány elleni intézkedések kézben tartásához. Az államfő azt is jelezte, hogy új forgalomkorlátozások lépnek életbe, valamint speciális intézkedéseket foganatosítanak, hogy megvédjék a 65 év feletti korosztályt, nekik gyakorlatilag "végig otthon kell maradniuk".

“Megegyeztünk abban, hogy további óvintézkedésekre van szükség, hogy korlátozzuk és lelassítsuk a fertőzés terjedését. Tehát új, a kijárást korlátozó szigorításokat vezetünk be, és új szigorításokat a románokra nézve, olyan értelemben, hogy ami eddig javaslat volt, most kötelezővé válik”, mondta az államfő a COVID-19 járvány kezelésére vonatkozó kiértékelő ülés után, Ludovic Orban miniszterelnök, Marcel Vela belügyminiszter, Nicolae Ciucă honvédelmi miniszter és Victor Costache egészségügyi miniszter jelenlétében.

Másik újdonság, hogy azok, akik otthoni elkülönítésben vagy és hatósági karanténban lévő vannak, elektromos nyomkövetőt kapnak, hogy így ellenőrizhesse az állam, nem hagyják-e el lakóhelyüket. Az államfő szerint erre azért van szükség, mert az elkülönítés szabályait 'teljes mértékben' be kell tartani.Az államfő teljes kijárási tilalmat hirdetett, ez szerdától lép érvénybe, az emberek csak munkába mehetnek, továbbá élelmet vásárolni, máskülönben tilos lesz a lakóhely elhagyása.

Ez azt jelenti, hogy ha kimegyünk, a lakcímünk és a legközelebbi élelmiszerüzlet és gyógyszertár közötti útvonalon is mindenkinél ott kell lennie személyi igazolványnak és egy nyilatkozatnak, amelyben saját felelősségre állítja, hogy hová tart.

Munkába csak munkaadói igazolással és személyigazolvánnyal lehet menni szerdától.

A bővebb információkat egy kedden nyilvánosságra hozandó kormányrendelet fogja tudatni a lakossággal.

A hadsereg támogatni fogja a rendfenntartó erőket, hogy érvényt szerezzenek a koronavírus-járvány terjedésének fékezését célzó korlátozó intézkedéseknek. "Abban állapodtunk meg, hogy a hadsereget is segítségül hívjuk a helyzet jobb kezelése érdekében. A katonaság személyzettel támogatja a csendőrséget és rendőrséget" - mondta az államfő, hozzátéve: kedden újabb katonai rendelet várható, amely szerdától lép érvénybe.

Közben több erdélyi városban is szervezik a segítséget az időseknek és rászorulóknak, ezekről a lehetőségekről itt írtunk bővebben.


(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS