2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyar külügyminiszter azt ígéri, hamarosan újra lehet ingázni a román-magyar határon át

2020. március 25. 14:59, utolsó frissítés: 15:00

Újra lehetővé válik az ingázás a magyar–román határon azoknak, akik a határ másik oldalán dolgoznak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán. A két ország határán élő közösségek élete szorosan összekapcsolódik egymással – magyarázta a miniszter –, sokan járnak munkába a határ túloldalára, és "nekünk az emberek egészségének megvédése mellett az is feladatunk, hogy a gazdaság működőképességét a lehető legjobban megvédjük".

A kormány ezért azt a döntést hozta, hogy a magyar–osztrák és a magyar–szlovák együttműködéshez hasonlóan, Romániával is létrehozzák az ingázók helyzetét megoldó eljárást. A külügyminiszter elmondta: a két rendőrfőkapitány a lehető leggyorsabban megállapodik, hogy mikor léptethetik életbe ezt a megállapodást és mely határátkelőhelyeken lesz érvényes. Az ingázás azok számára lesz nyitott lehetőség, akik a határsáv 30 kilométeres körzetében élnek valamelyik országban, és a határ túloldalán dolgoznak.

Szijjártó nemrégiben Kolozsváron járt, akkor elmondta, mind Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, mind Bogdan Aurescu külügyminiszter kérte, hogy oldják meg a határ mellett élő ingázók helyzetét. Akkor a miniszter azt monda, ezt megoldják, amennyiben a román állampolgárok nem fognak Magyarország területén torlódni a határátlépésekor. (mti/hvg/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS