2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendkívüli: a főváros, és minden nagyobb város minden lakóját le fogják tesztelni a koronavírusra!

2020. március 25. 22:02, utolsó frissítés: 2020. március 26. 13:28

Frissítés: Csütörtökön lemondott az egészségügyi miniszter, akinek a lemondását a miniszterelnök tudomásul vette és továbbította az államfőnek. Politikai források szerint az úgy hátterében a miniszter szerdai bejelentése állt, miszerint hatóságok arra készülnek, hogy a teljes fővárosi népességet leteszteljék.

-----------------------------------

A hatóságok arra készülnek, hogy a teljes fővárosi népességet leteszteljék a koronavírusra - írja a Digi24. Ezt megerősítette mind Victor Costache egészségügyi miniszter, mind Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere.

A tervek szerint Bukarest csak a kezdet lesz, utána az ország összes nagyvárosa sorra kerül. Ezt már Nelu Tătaru, az egészségügyi minisztérium államtitkára mondta el. Eszerint jövő héten kezdik a tesztelést, előbb az egészségügyi személyzeten és a pácienseken, majd a lakosságon. Előbb a veszélyeztetett csoportokat, majd sorra mindenkit.

"Ez egy olyan projekt, amely minden nagyobb várost magába foglal. Előbb Bukarest kerül sorra, mert az a legnagyobb városi agglomeráció. Utána jön majd a többi város is, Bukarest úgymond a pilot-projekt, hogy megállapíthassuk egy nagyváros fertőzöttségi szintjét" - mondta el Nelu Tătaru.

Az egészségügyi miniszter az Adevărul napilap élő műsorában jelentette ki, hogy egy innovatív, a dél-koreaihoz hasonló módszert szeretne alkalmazni, amelyben ajtóról ajtóra járnának, és letesztelnék a teljes fővárost.

A miniszter szerint minimum két millió, és maximum öt millió tesztet fognak elvégezni, amely során prioritást élveznek majd a 65 év felettiek, és a krónikus betegségekben szenvedők.

Gabriela Firea azt mondta, Bukarestben 483 000 idős ember él. Ugyanakkor azt is elmondta, pontosan nem tudja, mikor indul a program. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS