2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vasárnap hajnalban ismét átállítjuk az órákat

2020. március 28. 09:47, utolsó frissítés: 10:00

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka ismét átállunk nyári időszámításra, hajnali 3 órakor 4 órára kell átállítani az óramutatókat.

A jelenlegi szabályozás mellett mostani lesz az utolsó előtti alkalom, amikor téliről nyári időszámításra állunk át március utolsó hétvégéjén. Az Európai Parlament még 2019 márciusában megszavazta, hogy 2021-től megszüntetik az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatát. Ha Románia amellett dönt, hogy a nyári időszámítást fogja használni, akkor jövő márciusban kell utoljára átállítanunk az órát. Ha Románia viszont a téli időszámítás mellett dönt, akkor 2021 szeptemberében lesz az utolsó óraátállásunk.

Az óraátállítás gyakorlatát először - takarékossági szándékkal - a Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia alkalmazta. 1916. április 30-án 23:00-kor állították át először az órákat nyári időszámításra a két birodalomban. Az első világháború alatt ezt átvette az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és sok más ország is, de a háború végével az országok akkor még visszaálltak a normál időszámításra. Takarékossági megfontolásokból viszont ez után már rendre éltek vele az államok. Romániában először 1932-ben vezették be az óraátállítást, amit 1943-ban felfüggesztettek. Az újbóli bevezetésre 1979-ben került sor. 1997-től egységesítették Európában az óraátállítás gyakorlatát, addig minden ország maga dönthetett, hogy mikor állítja át az órákat. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS