2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koronavírus: Hargita megyében még mindig nincs egyetlen igazoltan fertőzött személy sem

2020. március 30. 10:27, utolsó frissítés: 10:36

Új információkat közölt Hargita Megye Egészségügyi Igazgatósága (DSP Harghita) az új koronavírus-járvány (COVID-19) adatairól. A hivatal hangsúlyozza, hogy megfeszített munkát végeznek az elterjedés megfékezéséért. A megye Szeben megye mellett az egyik Romániában, ahol még nem regisztráltak megbetegedést.

A 2020. március 29-én 20:00 óráig rendelkezésre álló Hargita megyei adatok értelmében továbbra sincs tehát koronavírusos megbetegedés a megyében. Eddig 120 embert helyeztek karanténba, közülük húszan már kijöhettek onnan.

Lakhelyi elkülönítésbe eddig összesen 2941 személynek kellett vonulnia, jelenleg 2716-an vannak.

Néhány napja már tesztelni is tudják a megyében élőket a Hargita Megyei Sürgősségi Kórházban, eddig Covid-19-re 58 személyt teszteltek le, közülük 53-nak negatív lett az eredménye, 5 eredményt még várnak a kolozsvári tesztelési központból.

Az igazgatóság hangsúlyozta, hogy saját szakemberei, a kórházak járványtani szakorvosai, önkéntesek, iskolaorvosok és asszisztensek, ezekben az elszigeteltséget megkövetelő időkben telefonon, digitális eszközökkel és on-line megállás nélkül nyilvántartásba veszik, tájékoztatják a külföldről folyamatosan érkező több ezer személyt, megszervezik az érkezők lakhelyi elkülönítését, illetve karanténba helyezését, a naponta változó nemzetközi helyzet térképét figyelve.

Ugyanakkor, ha szükséges, megszervezik a biológia mintavételt, és követik annak útját az eredmény megállapításáig. Naprakészen közlik az országos intézményekkel (Egészségügyi Minisztérium, Országos Népegészségügyi Intézet), Hargita megye prefektúrájával, az egységes megyei parancsnoksággal (CJCCI) a megyei szintű beavatkozásokat, járványügyi jelentéseket stb.

Állandó kapcsolatban vannak a munkájukat segítő partnereikkel (Hargita Megye Tanácsa, polgármesteri hivatalok, kórházak, mentőszolgálat, cégek, civil szervezetek, Speciális Távközlési Szolgálat), tovább állandó jelleggel cáfolják a pánikkeltést célzó álhíreket, betelefonálók százait kell megnyugtassák.

Az igazgatóság köszöni a lakosság együttműködését, és kéri, hogy a járvány további, hasonlóan sikeres kezelése érdekében ezután mindenki maximálisan tartsa be a járványügyi intézkedéseket. (közlemény)

Nyitókép: Informatia Harghita

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS