2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Távolsági vizsgálatokat végezhetnek, és recepteket is kiállíthatnak online az orvosok a szükségállapot ideje alatt

2020. március 31. 17:05, utolsó frissítés: 17:05

Hétfői ülésén döntött a kormány arról, hogy a szakorvosok és családorvosok telefonon vagy az interneten keresztül is megvizsgálhatják a betegeket a szükségállapot ideje alatt.

Az orvosoknak továbbá jogukban áll online is kiállíthatnak vényeket (recepteket), majd ezeket e-mailen eljuttatni a betegekhez.

A háziorvosok továbbra is felírhatnak vényt a krónikus betegségben szenvedő (stabil gyógyszeres kezelés alatt álló) betegeknek, anélkül, hogy ehhez szakorvosi újraértékelésre lenne szükség. Az orvosi beutalók (bilet de trimitere) érvényességi határidejét 90 nappal meghosszabbítják.

A koronavírus-fertőzés tüneteket mutató betegek egészségügyi ellátásban részesülnek, beleértve a távolsági vizsgálatokat is. A koronavírusos fertőzésben és annak szövődményeitől szenvedő betegek kezeléséhez szükséges egészségügyi és gyógyszerellátást a szükségállapot idején mindenki megkapja, aki Romániában tartózkodik. Ennek költségeit az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Alap költségvetéséből finanszírozzák.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a szükségállapot ideje alatt nem kötelező az egészségügyi kártyák használata. (közlemény/hírszerk.)

Nyitókép: freepik.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS