2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A székelyudvarhelyi városi kórház és a kézdivásárhelyi kórház is COVID-19-es háttérkórház lesz

2020. április 01. 11:23, utolsó frissítés: 11:57

Az egészségügyi miniszter tegnap megjelent rendelete értelmében összesen 161 egészségügyi intézményt, illetve részleget alakítanak át a kínai koronavírussal fertőzött személyek kezelésére. Egyes megyékben kisebb városok kórházait jelölték ki erre a célra (itt olvasható a rendelet, a mellékletében a listával), máshol a megyei kórházak egyes részlegein lesz a koronavírusos-ellátó.

Háromféle ellátót alakítanak ki: a dialízisre szoruló fertőzötteket a kijelölt dialízisközpontokban kezelik, a várandós nőket a kijelölt szülészeteken, és lesznek olyan kórházak, ahol a többi fertőzöttet látják majd el, olyanokat is, akik a koronavírus mellett egyéb egészségügyi problémákkal is küszködnek (például műtétre várnak).

A rendelet részletesen előírja, hogy milyen felszereléssel látják el ezeket a kórházakat (illetve a többi kórházat is), egyebek mellett az oxigénellátás biztosítására, illetve az intenzív osztályok megfelelő felszerelésére helyeznek hangsúlyt. A tervek szerint az egészségügyi dolgozók védelmét is megoldják kellő számú védőruha, maszkok, kesztyűk, szemüvegek biztosítása révén. Mindemellett az egészségügyi dolgozók átcsoportosítása révén is igyekszenek a legtöbbet kihozni a lehetőségekből.Hargita megyében a székelyudvarhelyi városi kórházat, Kovászna megyében pedig a kézdivásárhelyi kórházat jelölték ki, míg Szatmár megyében a nagykárolyi városi kórház lesz COVID-19-es háttérkórház. Kolozs megyében a Polaris magánkórházat, illetve a kolozsvári sürgősségi kórház egyik részlegét, Maros megyében a megyei kórházat, a megyei sürgősségi kórház egyik részlegét, illetve a segesvári városi kórház egyik részlegét, Szilágy megyében a Szilágy megyei sürgősségi kórház egyik részlegét, illetve a szilágysomlyói városi kórház egyik részlegét, Máramaros megyében a tüdőkórházat, Bihar megyében a nagyváradi városi kórházat, Bukarestben pedig a Colentina kórházat jelölték ki erre a célra. (hírszerk.)

Nyitókép: H Shaw/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS