2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hamarosan letesztelik a sepsiszentgyörgyi kórház fertőzésveszélynek kitett alkalmazottait

2020. április 01. 15:27, utolsó frissítés: 17:57

Update: Az illetékesek azt is bejelentették, hogy kiengedték az első meggyógyult, koronavírussal fertőzött beteget a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházból.

Videokonferencián adott tájékoztatást a járványügyi helyzet legújabb Kovászna megyei fejleményeiről Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere és Rosu Mátyás orvosigazgató szerda délelőtt.

A konferencián beszámoltak a Dr. Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórházban zajló folyamatokról is.

Elmondásuk szerint a kórház a Pro-Vitam magánklinikával kötött szerződést 1000 koronavírus-teszt elvégzésére. A kórházban elsősorban az egészségügyi személyzetet a sürgősségi osztályon, a radiológián és az imaginisztikai és a fertőző osztályon a fertőzésnek leginkább kitett dolgozókat szeretnék letesztelni.

A nőgyógyászati esetek miatt rendkívül leterhelt kézdivásárhelyi, illetve a baróti kórháznak is támogató programot dolgoztak ki - számolt be a hírről Tamás Sándor, aki közölte, hogy a megyében dolgozó 103 családorvost is segítik fertőtlenítő- és védőeszközökkel, ha az önkormányzatok kérik azt.

Rosu Mátyás közölte, hogy jelenleg 14 bizonyított koronavírusost és 5 gyanús esetet látnak el a sepsiszentgyörgyi kórházban, elmondása szerint a sürgősségen elég sok fertőzésgyanús beteg kezdett jelentkezni.

A kórház intenzív osztályának karanténját kedd estétől feloldották, az ott dolgozó 38 személyből 28 visszatérhetett a munkába, mivel teszteredményeik negatívak lettek, közölte András-Nagy Róbert. A kórházmenedzser beszámolt arról is, hogy két és félszeresére növelik a kórház oxigénellátottságát, üzembe helyeztek egy komputer-tomográfot is, jövő héten pedig a másikat is elindítják.

A járvány miatt eddig egy orvos, egy asszisztens és egy ápoló adta be a felmondását. Az orvos esetében közös megegyezésről van szó, mivel a kora miatt rendkívüli módon ki van téve a fertőzésnek, ő a továbbiakban a háttérből segíti majd a kórház munkáját. A sürgősségi állapot ideje alatt a kórház hathónapos időszakra egészségügyi személyzetet vehet fel versenyvizsga nélkül, ezt a lehetőséget is kihasználják, már folynak a tárgyalások az érdeklődőkkel. Jelenleg 96 személy van otthoni elkülönítésben; akiknél negatív a teszteredmény, azokat visszahívják, szögezte le a menedzser.

(Székely Hírmondó/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS