2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Civil szervezetekkel tárgyalt Markó

2004. július 26. 16:00, utolsó frissítés: 16:00

Három találkozóra került sor szombaton, Marosvásárhelyen a Párbeszéd a jövőért konzultáció-sorozat keretében. Markó Béla és az Erdélyi Magyar Civilszervezetekért Alapítvány képviselői, Somai József kuratóriumi tag és Egri István ügyvivő megbeszélésén a szövetségi elnök felkérte az ERMACISZÁ-t, hogy az alapítvány is tegyen javaslatokat a civiltársadalmat érintő jogszabályokra, mint pl. a személyi jövedelemadó 1 százalékának a felajánlása, illetve arra vonatkozóan, hogy az önkormányzatok hogyan támogassák hatékonyabban a civil szervezeteket.

Egyetértettek abban, hogy a közösségi érdeket szolgálja a politikai érdekképviselet és a civil szervezetek közötti folyamatos kapcsolattartás, és abban, hogy a támogatási rendszereket a függetlenség, a szakmaiság és a nyilvánosság kell hogy jellemezze. Ugyanakkor megfogalmazódott az az igény is, hogy nagyobb részarányt kell biztosítani a pályázatok értékelésekor az építkező programoknak, és figyelmet kell fordítani a civiltársadalmi szervezetek működésképességére is.

Műemlékekkel kapcsolatos tudnivalókról tájékoztató és tanácsadó iroda létrehozásához kérte az RMDSZ támogatását Maksay Ádám, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke. A társaság tervei között szerepel egy, elsősorban műemlék-épület tulajdonosoknak szánt ismertető füzet kiadása, az Erdélyben működő magyar műemlékvédő egyesületek tevékenységének összehangolása, egy szakfolyóirat megjelentetése, egyházi múzeumok létrehozásának szorgalmazása. Ezen a megbeszélésen is hangsúlyt kapott, hogy az erdélyi magyarság számára különös jelentőségű műemlékvédelem hatékonyságának egyik feltétele az állandó konzultáció, a szakmai tervek megvalósítása politikai, parlamenti hátterének biztosítása az RMDSZ által.

Az erdélyi magyar könyvszakmát érintő megoldásra váró gondokat tekintette át az RMDSZ szövetségi elnöke Káli Király Istvánnal, a Romániai Magyar Könyves Céh elnökével és Burus Endre vezetőségi taggal. A könyvek forgalmazására kivetett 9%-os, és azok nyomtatására érvényes 19%-os áfa következtében a könyvek eladásának lehetősége az elmúlt évekhez viszonyítva visszaesett – hangzott el a tanácskozáson. Nem született meg a könyvtörvény, amely a könyvnek, mint a kultúrához tartozó árucikknek külön megítélési rendszert állítana fel. A romániai magyar könyvkiadók egyesületének képviselői az RMDSZ támogatását kérték e kérdés megoldásához.

A könyvterjesztés kérdéseit elemezve megállapították: szükséges a romániai közkönyvtárak vásárlási alapjainak növelése, és az, hogy a mindenkori magyar kormányzat alapokat különítsen el az erdélyi könyvek megvásárlására a magyarországi könyvtárak részére. Markó Béla segítséget ígért a felvetett problémák rendezéséhez, beleértve azt is, hogy kérni fogja az RMDSZ-es megyei önkormányzati vezetőktől: biztosítsanak megfelelő összegeket a könyvtári vásárlásokra és más művelődési tevékenységekre. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS