2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szenátus megszavazta, hogy ideiglenesen helyezzék szabadlábra azokat, akik 7 évnél kevesebb börtönt kaptak

2020. április 02. 19:10, utolsó frissítés: 19:24

Azokat az elítélteket, akiket hét év letöltendő szabadságvesztésnél kevesebb időre ítéltek, feltételesen házi őrizetbe lehetne helyezni - az erről szóló törvényjavaslatot szerdán szavazták meg a szenátusban, pontosabban a szenátus plénumának egyik online szavazásán. A jogszabály nem terjed ki a gyilkosokra, erőszaktevőkre, ember- és drogkereskedőkre, és azokra sem, akiket korrupciós büntettek miatt ítéltek el.

A jogszabály értelmében a házi őrizet alá helyezettek a hétköznapokat otthon, elektronikus nyomkövetővel a lábukon kellene elöltsék, hétvégén pedig vissza kellene vonulniuk a fegyházba. A javaslatot Alina Gorghiu PNL-s szenátor kezdeményezte és 128 igen, valamint két tartózkodás mellett fogadta el a szenátus plénuma.

Ahhoz, hogy valaki a törvényjavaslat értelmében szabadlábra helyeződjön, a következő feltételeknek kell megfeleljen:

- az elítélt nem töltheti 7 évnél hosszabb börtönbüntetését a fegyintézetben
- az elítéltet korábban nem sújthatták 2 évnél hosszabb börtönbüntetésre
- az elítélt elfogadja, hogy közmunkát fog végezni a közösség érdekében, ezért pedig nem jogosult semmiféle juttatásra
- a bíróságnak meg kell állapítania azt, hogy az elítélt magatartása megfelel a börtönbüntetés házi őrizetben történő enyhítésére.

Az intézkedést nem lehet végrehajtani azon elítéltek esetében, akik(nek):

- felfüggesztett börtönbüntetését visszavonták
- elmenekültek a büntetőeljárástól, vagy akadályozták a bűncselekmény felderítését, illetve részt vettek az elkövetők felelősségrevonásának akadályoztatásában
- testi épség elleni bűncselekményeket követtek el, veszélyeztették embertársuk, családtagjuk, esetleg egy magzat életét, vagy szexuális bűncselekményt követtek el.

Nem részesülhetnek házi őrizetben a korrupciós bűntettek, az emberkereskedelem, a cserbenhagyás, a számítógépes rendszerek és az adatok biztonságát és integritását megsértő, valamint a tiltott kábítószer-kereskedelem miatt elítéltek sem. Nem lehet a házi őrizetet továbbá azok esetében sem elrendelni, akik korábban szökést kíséreltek meg. (G4Media.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS