2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Javaslatokkal fordult az RMPSZ a tanügyi tárcához: pótfelkészítőt is kérnek a vizsgatantárgyakból

2020. április 07. 17:12, utolsó frissítés: 17:15

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége beadványt fogalmazott meg az Oktatási és Kutatási Minisztérium vezetősége felé, amelyben javasolja egy olyan oktatási eljárásokat tartalmazó dokumentum elkészítését és kiküldését az oktatási intézményekhez, amely konkrét és teljes forgatókönyveket kínál az oktatói-nevelői folyamat újraindításának lehetőségeiről, és amely pontos és átlátható stratégiákat tartalmaz a II. félév és a 2019-2020-as tanév lezárását, illetve a cikluszáró vizsgák megszervezését, valamint a nyári vizsganaptár alakulását illetően.

A beadvány lehetséges forgatókönyveket is ajánl a minisztérium figyelmébe. Megfontolásra javasolja többek között a II., IV. és VI. osztályok végén történő képességfelmérések lemondását a 2019–2020-as tanévben, iskolai pótfelkészítő időszak szervezését vizsgatantárgyakból végzős évfolyamok számára, illetve a vizsgadolgozatok digitalizált eljuttatását a vizsgaközpontokba.

Ugyanakkor közép- és hosszútávú javaslatokat is megfogalmaz, amelyek középpontjában az oktatási rendszer hatékony és átfogó digitalizálása áll, magában foglalva a GDP 6%-ának oktatási rendszerre történő fordítását az oktatásban dolgozók digitális kompetenciájának növelését célzó humánerőforrás fejlesztési programok, valamint az oktatási intézmények, a pedagógusok és diákok számára szükséges IKT-eszközök beszerzésének finanszírozása érdekében.

A bővebb magyar kivonat itt, az eredeti román nyelvű dokumentum itt olvasható. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS