2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Enyhítéseket és szigorításokat is tartalmaz a 8-as számú katonai rendelet

2020. április 10. 00:13, utolsó frissítés: 11:54

A 8. számú katonai rendelet értelmében nem vonatkozik a kijárási tilalom csütörtök estétől a halászokra, méhészekre és az őstermelőkre - közölte Marcel Vela belügyminiszter csütörtökön késő este.

A miniszter elmondása szerint a húsvéti ünnepek alatt megerősítik majd a hatóságok jelenlétét a piacokon is és még szigorúbban ellenőrzik majd a járványügyi intézkedések betartását.

Az újabb katonai rendelet értelmében a kijárási tilalom a továbbiakban nem vonatkozik a dunai, illetve a Fekete-tengeri és a folyami vizeken kereskedelmi célú halászokra sem, viszont azoknak a saját felelősségre kitöltött nyilatkozataikat továbbra is maguknál kell tartaniuk.

Az őstermelőknek és a méhészeknek is szabad kijárást biztosítanak az otthonuk és a gazdaságuk, az élelmiszerpiac, illetve a méhészetük között, de itt is szükséges a saját felelősségre kitöltött nyilatkozat vagy az őstermelői igazolvány.

Ugyanakkor a hatóságok engedélyezik a kijárást személygépkocsi vásárlás vagy autóalkatrés vásárlása céljából, valamint gépjárműjavítás, szervizelés miatt.


Az ingázók, munkavállalók és mezőgazdasági vállalkozók számára megnyílik a nagylaki országúti, a Pete-Csengersima és a Tornya-Battonya határátkelőhely. Ezeket viszont csak a határsáv 30 kilométeres körzetében élők használhatják, akiknek a munkaviszonyukat bizonyítaniuk kell.

Az újabb katonai rendelet értelmében a búza, zab, kukorica, rizs, szójabab, olaj, cukor és búzaliszt exportját felfüggesztik.

Innentől kezdve a légi szállítást a közlekedési minisztérium engedélyezi.
A belügyminiszter szerint az intézkedést azért hozták, hogy elkerüljék a Kolozsvárihoz hasonló esetet. Az Avram Iancu repülőtéren csütörtökön délután több száz idénymunkás zsúfolódott össze, hogy Németországba utazzon.

Vela elrendelte: minden légi szállításhoz a közlekedési minisztérium engedélye szükséges, még akkor is, ha a repülőterek a megyei tanácsok alárendeltségébe tartoznak.

A szükségállapot ideje alatt tilos felfüggeszteni az öregotthonok, gyerekotthonok működését - mondta csütörtökön késő este Marcel Vela. A belügyminiszter sajtóértekezleten ismertette a nyolcas számú katonai rendelet fontosabb előírásait.

Vela kifejtette: a személyzet 14 napos turnusokban váltja egymást, ez alatt munkahelyi, illetve otthoni elkülönítésben lesz.

A miniszter elmondta azt is: a rokonok kérhetik, hogy erre a periódusra hazavigyék hozzátartozójukat.

Vela megismételte felhívását a külföldön élő románokhoz, hogy ne jöjjenek haza, és idén ott ünnepeljék a húsvéti ünnepeket, ahol vannak. Azt mondta: ezzel hozzájárulnak a járvány terjedésének korlátozásához.

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS