2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romlott a Romániáról kialakult kép a külföldi sajtóban

2004. augusztus 20. 12:42, utolsó frissítés: 12:42

Románia képe rosszabb a nemzetközi sajtóban, mint egy évvel ezelőtt – derül ki a Románia a Világban Kulturális Egyesület és a Kommunikációtudományi Intézet közös tanulmányából, amelynek során 13 nemzetközi kiadványt vizsgáltak március és június között.

A tanulmány készítői Magyarországgal és Bulgáriával hasonlították össze az ország sajtóvisszhangját, és arra a következtetésre jutottak, hogy Romániáról sokkal negatívabb kép alakult ki, mint a másik két országról. A pozitív jellegű írások a NATO-tagságról, a Bulgáriával közös integrációs erőfeszítésekről, a sportsikerekről és a passzív gazdasági piacról szóltak. Ezt leszámítva Romániát a szegénység, a korrupció, a szervezett bűnözés és a cigányokkal szembeni intolerancia országaként mutatták be.

A vizsgált országok közül egyedül Magyarországnak van kövtekezetes és hatékony kommunikációs stratégiája. Bár a román kormánynak is van egy alapja elkülönítve az országimázs javítására, ebből többnyire olyan rendezvényeket szerveztek, amelyek híre nem lépte át az ország határait. (europa fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS