2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfojtja az ellenzéki hangnemet a Ringier és a WAZ romániai lapjaiban

2004. szeptember 14. 11:50, utolsó frissítés: 11:50

Fellázadt a külföldi tulajdonos szerkesztéspolitikai beavatkozása ellen a România Liberã napilap. A múlt héten hasonló okok miatt ugyanezt tették az Evenimentul Zilei szerkesztői is. A România Liberã négy évvel ezelőtt került a WAZ német médiatröszt többségi tulajdonába.

Hétfői címoldalán nagy betűkkel olvasható a szerkesztők tiltakozó közleménye Ez a legsötétebb nap címmel. Az újságírók az ellen tiltakoznak, hogy a német laptulajdonos romániai képviselője csökkenteni akarja a politikai és szociális írások arányát, ehelyett bulvártémákat helyezne a lap harmadik oldalára is. A menedzser teljesen ki akarja iktatni a belpolitikát – panaszolja a szerkesztőség.

A Ringier-tulajdonban levő Evenimentul Zilei szerkesztői hasonló gyakorlat ellen tiltakoznak. A lap szeptember 9-én jelentette be, oknyomozó riport készül Nastase kormányfő nővére, Dana Barb gazdasági ügyleteiről. Pár napra rá a Ringier bulvárlapjában, a Libertateában Barb megvédhette magát azon vádak alól, melyek nyomtatásban meg sem jelentek.

Az EvZ végül közölte riportját, melyből kiderül, Barb veszteséges cégeit PSD-közeli vállalkozók pénzelik. Cornel Nistorescu lapigazgató vezércikkben mutatott rá: a PSD vezetői személyesen keresték meg a Ringier képviselőit, arra kérve őket, hogy "szelídítsék meg" az újságot. (emh/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS