2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az IFJ aggódik a román lapokért

2004. szeptember 22. 09:46, utolsó frissítés: 09:46

A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy multinacionális médiakonszernek beavatkoznak romániai lapjaik szerkesztőségi munkájába – írja a Népszabadság.

Ha külső érdekek próbálják irányítani a szerkesztőket, annak beláthatatlan következményei lehetnek a pluralizmusra - figyelmeztetett Aidan White. Az IFJ főtitkára a Romania Libera napilap és tulajdonosa, a németországi WAZ-csoport, illetve az Evenimentul Zilei és a svájci Ringier közötti vitát hozza fel példának. Az ügy alapjában fenyegeti a szerkesztőségi véleménynyilvánítás intézményét. Tudatosan feláldozzák az újságírás színvonalát a bevétel maximalizálása érdekében - áll az IFJ közleményében.

A WAZ Médiacsoport tegnapi közleménye szerint állásfoglalást kértek Haraszti Miklóstól, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős megbízottjától a Romania Liberával összefüggő vitáról. "Az EBESZ-megbízott a kérdést felülvizsgálva megállapította, hogy semmi esetre sem a sajtószabadság, avagy netán annak veszélyeztetésével kapcsolatos konfliktus esete áll fenn. A WAZ Médiacsoport igazolva látja magatartását, és annak megfelelő lépéseket tesz" - olvasható a WAZ közleményében.

A Népszabadságnak Haraszti Miklós határozottan cáfolta, hogy felülvizsgálta volna a Romania Libera ügyét. - Egyértelműen túllépném hatáskörömet, ha egy médiatulajdonos felkérésére közvetítést vállalnék. Valóban felhívott a WAZ délkelet-európai képviselője Szkopjéból, de én közöltem vele, hogy nem foglalhatok állást az ügyben - mondta.

- Haraszti úr valóban nem döntött a romániai lap ügyében, de valamilyen benyomást azért szerezhettünk a véleményéről - mondta a napilap kérdésére Peter Klossek, a WAZ esseni központjának marketing- és kommunikációfelelőse. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS