2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sikeres lesz a népszavazás?

2004. november 11. 13:58, utolsó frissítés: 16:28

Biztosra ígéri részvételét a kettős állampolgársági népszavazáson a megkérdezettek csaknem a fele (47%) – derül ki a Capital Research a hét első két napján, 500 személy megkérdezésével készült fölméréséből.

Az egészségügyi privatizáció leállítását a megkérdezettek 75, a határon túli magyarok kettős állampolgárságát 55 százalék támogatná. Mindkét kérdés kapcsán a jelenleginél több és szélesebb körű tájékoztatást várnak a választók.

A megkérdezettek 24%-a azt mondta, "nem biztos, de valószínűleg elmenne", csak 16% állította azt, hogy biztosan nem vesz részt a népszavazáson. A választók körülbelül tizede egyelőre mindkét kérdés esetében bizonytalan.

A kórház-privatizáció leállítása valamennyi társadalmi rétegben népszerű, még a felsőfokú végzettségűek háromötöde is emellett szavazna. A határon túli magyaroknak kérésre megadandó állampolgárság ügye elsősorban a legfiatalabb korosztály, illetve a felsőfokú iskolai végzettségűek körében népszerű.

A javaslatot nem támogatók számára a legfőbb ellenérvet az állam és a társadalom jelentős többletkiadásai jelentik. A megkérdezettek kétötöde véli úgy, hogy a javaslat elfogadása esetén nagyon sok határon túli magyar költözne az anyaországba. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS