2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elie Wiesel visszautasította Iliescu kitüntetését

2004. december 16. 13:59, utolsó frissítés: 13:59

Elie Wiesel Nobel-békedíjas író visszautasította a legmagasabb romániai kitüntetést, mert Ion Iliescu leköszönõ államfõ Corneliu Vadim Tudort, a többek között antiszemita kijelentéseirõl és a holokauszt tagadásáról elhíresült szélsõjobboldali politikust is kitüntette ezzel.

Wiesel döntését azonnal közölte Iliescuval. "Szomorúsággal és csalódottsággal értesültem arról, hogy az az ember, aki elhatározta a Romániai Nemzetközi Holokausztbizottság létrehozását, kitüntetett egy olyan személyt is, akinek gyűlölködő nézetei ellentétben állnak a kitüntető emelkedett ideáljaival" - írta levelében Wiesel.

Iliescu hivatali ideje lejárta alkalmából szerdán kitüntetett mintegy ötven személyiséget, köztük a PRM vezetőjét, Corneliu Vadim Tudort. Miután a sajtót nem értesítették előre a kitüntetési ünnepségről, nem tudósított róla. Az államfő kedd este egy külföldi újságíróknak adott vacsorán csak annyit közölt, hogy aláírta a parlament által kitüntetésre javasoltak névsorát. A PRM vezetője néhány hónapja azt hangoztatja, hogy "meggyőződéses barátja a zsidóknak".

Iliescu tavaly októberben bízott meg egy nemzetközi történészbizottságot a romániai holokauszt vizsgálatával, és ennek vezetésére Elie Wieselt kérte föl. Ezt megelőzően ugyanis nemzetközi felháborodást váltott ki egy kijelentésével, amelyben kisebbíteni igyekezett a zsidó népirtás súlyát. A múlt hónapban a bizottság tagjait fogadva kijelentette: "az állam nevében elismeri a felelősséget" több mint 200 ezer romániai születésű zsidónak a II. világháború idején történt kiirtásáért. (mti/nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS