2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A hírszerzők Emma Nicholsont és Arie Oostlandert is megfigyelték

2005. február 08. 16:10, utolsó frissítés: 16:10

Tudomásom volt arról, hogy a román titkosszolgálatok figyeltek, hiszen a román ügynökök annyira rosszul, "amatőrök módjára" végezték munkájukat, hogy a megfigyelés ténye nyilvánvaló volt – jelentette ki Emma Nicholson bárónő, Románia korábbi európai parlamenti jelentéstevője, aki a Nastase-kabinet idején több alkalommal is élesen bírálta Romániát a korrupció elburjánzása, illetve a külföldi örökbefogadások miatt. A brit liberális politikusnő szerint több mint bosszantó, hogy közpénzeket herdálnak titkos ügynökökre, miközben az oktatás, az egészségügy és a közszolgáltatások krónikus forráshiánnyal küszködnek Romániában. Az efféle megfigyelések a letűnt Ceausescu-rendszer gyakorlatához tartoznak, és semmi közük egy demokratikus társadalomhoz – mondta.

Néhány nappal ezelőtt hasonlóképpen nyilatkozott Arie Oostlander volt EP-képviselő, akit azt követően kezdett a román titkosszolgálat figyelni, hogy az EU-csatlakozási tárgyalások felfüggesztését javasolta Romániával mindaddig, amíg Bukarest fontos követeléseknek eleget nem tesz. A holland konzervatív exképviselő szerint a Külföldi Román Hírszolgálat (SIE) "pozitív befolyásolására" kapott utasítást, s ezt azok a volt kormánypártnak tulajdonított, a PSD vezető testületeinek ülésein felvett jegyzőkönyvek is bizonyítják, amelyeket máig ismeretlen források a sajtónak kiszivárogtattak.

A két nyugati politikus állításait a SRI, a SIE és a PSD is cáfolta. Titus Corlateanu, a PSD szóvivője kijelentette: érdekes módon csakis akkor dobják be egyesek a köztudatba ilyen jellegű bombáikat, amikor az új kormány egy-egy újabb komoly probléma elé kerül, amelyet a régi kormány "ördögi" beállításával kívánnak megoldani. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS