2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lassú fordítás miatt csúszik a ciánper

2005. február 22. 11:20, utolsó frissítés: 11:20

A Fővárosi Bíróság május 2-ra halasztotta a Magyar Állam és a romániai Transgold vállalat közötti kártérítési per tárgyalását. Ifkovics József, a román cég ügyvédje az MTI érdeklődésére elmondta: a Magyar Állam szeretné elérni, hogy a bíróság mondja ki a román cég felelősségét.

Az ausztrál-román tulajdonú Transgold ügyvédje azt is közölte, hogy vis majorra hivatkozva nem akarnak kártérítést fizetni a tiszai cianid- szennyezésért, amelyet jogelődjük az Aurul okozott. Szerinte a katasztrófa fő oka a rendkívüli csapadékos időjárás volt, és az erről szóló romániai hivatalos okiratot a két ország közötti egyezmény alapján a felperes magyar államnak is el kell fogadnia a perben.

A nagybányai derítőtó mostani üzemeléséről a román fél is készített egy szakértői jelentést, amely ellentmond a magyar szakvéleménynek. A román jelentést a két ország jogsegély-egyezménye alapján a nagybányai bíróság rendelte el. Eszerint a derítőtónál elvégzett biztonsági munkálatok kizárnak bármilyen balesetet.

A jelentést a román szaktárcán keresztül a nagybányai bíróság elküldte a magyar igazságügyi minisztériumnak – állítja az ügyvéd, aki szerint azt még nem fordították le magyar nyelvre, így a bíróság hétfőn még nem tudott érdemben tárgyalni róla. Emiatt az alperes nagybányai cég újabb halasztást kért a budapesti bíróságtól, amelynek az helyt adott.

A Magyar Állam - a Kincstári Vagyoni Igazgatóságon (KVI) keresztül - 2001-ben perelte be az ausztrál-román tulajdonú Transgoldot a 2000 januárjában bekövetkezett tiszai cián- és nehézfémszennyezés miatt, kártérítésként pedig 28 milliárd 596 millió forintot követel.

A felperes KVI javaslatára a magyar bíróság a budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársait bízta meg a szakértői szemle elvégzésével. A tavaly elkészült véleményezés szerint a nagybányai cégnél foganatosított biztonsági intézkedések nem megfelelőek, ezért a Transgold működését fel kell függeszteni a tárgyalások idejére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS