2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bezárhatják a vágóhidak 85%-át

2005. február 23. 11:12, utolsó frissítés: 11:12

Nem EU-konformok a romániai vágóhidak, ezért bezárás veszélye fenyegeti az üzemek 85 százalékát, és nincsenek sokkal jobb helyzetben más élelmiszer-feldolgozóipari telepek sem. Egyes megyékben az érintett vágóhidakat és tejgyárakat már bezárták. Szilágy megyében például már csak egyetlen tejüzem és egyetlen vágóhíd működik, miután a néhány héttel ezelőtt végzett ellenőrzés során a többit alkalmatlannak minősítették a szakemberek. A vonatkozó jogszabályt az ország megyéiben eltérően alkalmazzák: a legtöbb esetben az érintett cégek felszólítást kapnak a hiányosságok megszüntetésére.

Az országban működő 1455 húsfeldolgozó üzemből 1235 nem felel meg az uniós állategészségügyi szabványoknak, ugyanakkor a tulajdonosok semmiféle korszerűsítési, átalakítási tervvel nem rendelkeznek. Amennyiben ezek a cégek nem teszik meg a szükséges intézkedéseket, a termelőüzemeket bezáratják a hatóságok. A hivatalos cél az, hogy 2006. június 30-án egyetlen "alkalmatlan" üzem se legyen az országban. Jelenleg országszerte csupán 47 üzem EU-konform, valamint további 92 cég megkaphatja a minősítést, amennyiben megvalósítja a szükséges beruházásokat - ez utóbbiak közül 54 esetben halasztást kapott a tulajdonos 2009-ig.

Az élelmiszerek importja és exportja az Unióba lépést követően csak akkor lehetséges, ha Románia nyolc, az uniós igényeknek megfelelő vámvizsgálati pontot hoz létre. Ezek összköltsége 13 millió euró. Jelenleg csupán három ilyen vámvizsgálati létesítmény kialakításához van meg az anyagi fedezet, a pénzt (4,1 millió eurót) a Világbank biztosítja. (index/eurohírek.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS