2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltották a fasiszta jelképeket és a háborús bűnösök kultuszát

2002. március 19. 11:42, utolsó frissítés: 2003. április 02. 01:47

A háborús bűnösnek tartott Ion Antonescunak Romániában hat szobra található. Pénteken Corneliu Vadim Tudor, a PRM elnöke arra kérte Kolozsvár polgármesterét, Gheorghe Funart, hogy a város központjában állítson szobrot Ion Antonescunak. A polgármesternek ez már régi törekvése, de ezidáig csak a talapzatig jutott.
Törvényszegésnek minősül azonban, ha a szobrot Funar mégis felállítatja, ugyanis a kormány betiltotta az olyan szobrok, szoborcsoportok, táblák és emlékhelyek nyilvános helyen történő felállítását -- kivételt képeznek a múzeumok --, amelyek a háborús bűnösöknek állítanak emléket. Ugyanígy tilos utcák, terek, parkok és más nyilvános helyek elnevezése is olyan személyekről, akik az emberiség és a béke ellen cselekedtek.
Sürgősségi kormányrendelet született úgyszintén a fasiszta, rasszista, idegengyűlölő karakterű szervezetek, szimbólumok tiltásáról.
A fasiszta, rasszista, idegengyűlölő szervezetek alatt azt érti a rendelet, ha bármilyen három vagy több személyből álló csoport rendszeresen, illetve időszakosan olyan tevékenységet folytat, ami fasiszta, rasszista, illetve idegengyűlölő nézeteket terjeszt, tekintettel a faji, nemzetiségi, vagy vallási megkülönböztetésre. Ebbe a kategóriába beleveszik akár a jogi alapon működő szervezeteket, pártokat, szövetségeket, alapítványokat és kereskedelmi egységeket is.
A szimbólumok alatt az olyan zászlók, emblémák, szlogenek, köszönési formák, jelvények és hasonlók értendők, amelyek fasiszta, rasszista és idegengyűlölő nézeteket terjesztenek. Ezek terjesztésének következménye 6 hónaptól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel járhat, míg a szervezetek esetében 5-től 15 évig terjed a kiróható börtönbüntetés. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS