2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Reggel elkezdődött a vasutassztrájk

2005. június 08. 11:11, utolsó frissítés: 12:57

Négy, vasutasokat tömörítő szakszervezet függesztette fel ma reggel hét órától a munkát, így próbálva elérni a kért 10%-os béremelést. Az öt érdekvédelmi szervezetből a jegyellenőrök, forgalomirányítók és pénztárosok szakszervezete tegnap visszalépett, miután a munkáltató megígérte, megkapják a munkanapokra járó étkezési jegyeket. Szakszervezeti vezetőjük bejelentette, bíznak benne, hogy június 16-án, amikor tárgyalnak a Román Vasúttársaság vezetőségével, megkapják a kért fizetésemelést is.

A többi szakszervezeti elnök azonban jelezte, mindaddig nem hagyják abba a megmozdulást, míg nem emelik bérüket, illetve ígéretet nem kapnak a munkakörülmények, valamint az infrastruktúra javítására. Így mától június 15-ig 7 és 15 óra között beszüntetik a munkát. Az általános sztrájkban részt vesznek a mozdonyvezetők, a vagonkezelők, a vasúti szállítók, valamint az Elcatel szállítási szakszervezet tagjai.

Azok a vonatok, amelyek reggel hétkor már úton voltak, folytatják útjukat egészen a végállomásig. A román vasút nemzetközi közönségszolgálatától a Magyar Rádió úgy értesült, hogy a Bukarest-Budapest útvonalon közlekedő vonatokat egyelőre nem befolyásolja a sztrájk.

A ma kezdődő vasutassztrájk nyolcvannapi kudarcba fulladt tárgyalás eredménye – ezalatt a szakszervezeteknek nem sikerült kiegyezniük a munkáltatókkal a 2005-2006-os kollektív munkaszerződésről. Ugyanakkor sem a kormány döntéshozó szerveivel, sem a közlekedési minisztérium illetékeseivel folytatott tárgyalások során nem sikerült megoldást találniuk a felmerült problémákra.

A szakszervezetek tiltakozó akcióját még felfüggesztheti a bíróság, ha helyt ad a szaktárca keresetének, amely szerint jogtalan a munkabeszüntetés. A szállítási tárca szerint a román vasúti társaság évek óta tartozásokat, veszteségeket halmozott fel, ezért nincs miből fedezni a béremelést.

A CFR vezetősége tegnap a sztrájk felfüggesztésére vonatkozó kérelmet nyújtott be, amelyet ma délelőtt tárgyalnak meg a bukaresti fellebbviteli bíróságon. Amennyiben a kérést elfogadják, a szakszervezetek 30 nap múlva folytatják a sztrájkot – nyilatkozta a Libertatea lapnak Iulian Mantescu, a mozdonyvezetők szakszervezetének alelnöke. (libertatea/mro/háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS