2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zsombori: alaptalanok a sugárzásról szóló pletykák

2005. június 08. 18:54, utolsó frissítés: 19:05

Cáfolta lapunknak a nukleáris sugárzásveszélyről szóló, az utóbbi időben felerősödött pletykákat a Nukleáris Tevékenységet Felügyelő Országos Bizottság elnöke. Zsombori Vilmos elmondta: az országos sugárzásmérő rendszer, amely naponta észleli a sugárzás szintjét, nem mutatott ki semmilyen változást, és ugyanez a helyzet Ukrajnában is.

Zsombori kifejtette: ezek a mérések egyértelműen mutatják, hogy sem Csernobilben, sem Cernavodán nem történt semmi rendkívüli – a kiindult pletykára jellemző, hogy nem tud különbséget tenni a két atomerőmű közt, egyesek cernavodai, mások csernobili balesetről beszélnek.

Tudott dolog, hogy a csernobili atomerőmű maradványait fedő betonszarkofág megrepedt, erre kértek az ukránok áprilisban, a bécsi nukleáris biztonsági konferencián 780 millió dollárt – mondja a nukleáris bizottság elnöke, aki vázolta: a szarkofágot darabjaira fogják szedni, és újat készítenek helyette, ez többezer ember többéves munkája lesz.

Zsombori Vilmos szerint a pletyka egy jól sikerült lobbi része lehet, hiszen ez a turizmust is befolyásolja, ugyanakkor a zöldek egy csoportjának vagy az olajtársaságoknak is érdeke lehet ilyen körlevél elindítása. Egyes lapok szerint a háttérben akár a betonszarkofág kicserélésében érdekeltek is állhatnak, akik az álhírkeltéssel akarják felhívni a figyelmet a munkálat szükségességére.

A bizottság elnöke a sajtó felelős hozzáállását is megkérdőjelezte, legutóbb például abból, hogy egy munkás megcsúszott egy olajfolton, "Baleset a cernavodai atomerőműben" címmel született hír az egyik országos napilapban – mondta. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS