2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ebner: a lojalitás is eszköz az autonómia érdekében

2005. július 19. 14:26, utolsó frissítés: 15:17

Az EU-ban nincsenek kisebbségek és többségek, hiszen a 100 milliós németség is kisebbségnek számít az Unióban – indította regionalizmus-összefoglalóját Michl Ebner, Dél-Tirol európa parlamenti (EP) képviselője. A politikus az észak-olaszországi autonómia történetét ismertetve emlékeztetett arra, hogy a 2. világháború után Olaszország ugyanolyan központosított állam volt, mint Románia.

Michl Ebner a délelőtti tusnádi előadáson (fotó: Sipos Géza)Michl Ebner a délelőtti tusnádi előadáson (fotó: Sipos Géza)


Ehhez képest mára Ausztria és Olaszország a legnagyobb egyetértésben dolgozik együtt az olaszországi németség érdekében. A mai Itáliában a régiók jelentősége elvitathatatlan – jelentette ki Ebner, aki hétfőn Alsó-Háromszéket bejárva terepgyakorlaton ismerkedett a székelyföldi helyzettel.

A politikus bejelentette: addig nem nyugszik, míg a romániai magyarok megfelelő autonómiához nem jutnak. Ezt szolgálja a Romániáról szóló EP-jelentés – melynek szerzője Pierre Moscovici francia szocialista képviselő – 14. paragrafusa, mely Ebner és Gál Kinga fideszes képviselő javaslatára került be. Eszerint a kisebbségi kérdés megoldása terén Romániának az önkormányzatiság elvét kell figyelembe vennie.

A repülőtérre siető Ebner még válaszolt a hallgatóság és az újságírók kérdéseire. Eszerint a 14. paragrafus gyakorlati haszna, hogy azt az Európai Bizottságnak és az EP-nek Románia kapcsán figyelembe kell vennie. Ebner szerint nem elképzelhető, hogy az autonómia feltétele lenne Románia csatlakozásának, de az országnak meg kell felelnie az ún. koppenhágai kritériumoknak, melyek többek közt kisebbségvédelemre is céloznak.

Céljai érdekében a kisebbségnek érdemes lojalitást felmutatnia és biztosítania a többséget arról, hogy az európai autonómiaformák közül a pozitívakat, Dél-Tirolt vagy az Aland-szigeteket követik, nem pedig a megoldatlan helyzeteket, azaz Baszkföld vagy Észak-Írország útját – magyarázta az euroképviselő. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS