2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szász Jenő: a kicsinységre építő politika a "halál kezdete"

2005. július 19. 14:43, utolsó frissítés: 15:36

Rosszindulatú értelmezésnek minősítette Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere azt az állítást, mely szerint bukaresti költségvetési visszaosztás nélkül a Székelyföld nem állna meg a saját lábán. A politikus példája: Hargita és Kovászna megye összesen több mint 3000 milliárd lejt fizet be az országos útalapokba, de jóval kevesebbet kap vissza.

Székelyudvarhely költségvetése mintegy 300 milliárd lej, ehhez képest a városban egy 400 főt foglalkoztató vállalat egyedül 280 milliárdot fizet be az állami költségvetésbe – érzékeltette az arányokat az MPSZ elnöke.

Szász Jenő (fotó: Sipos Géza)Szász Jenő (fotó: Sipos Géza)
Szász a decentralizáció nagy akadályájának látja, hogy az államszervezés minden szintje "jól érzi magát", ha a hatóköre bővül: a megyei tanácsok és a prefektusi hivatalok szintúgy a helyi érdekek ellenében dolgoznak.

Az autonómia ügyében az RMDSZ parlamenti képviselőcsoportja elégtelenre vizsgázott – jelentette ki Szász, aki ismételten hangsúlyozta, hogy a romániai magyarság gyakorlatilag egypártrendszerben él. A versenyhelyzet érdekében összmagyar előválasztásokat kell szervezni mindenütt, ahol a magyarok részaránya 20% fölött mozog. A jégkorong is akkor élvezhető, ha két csapat van a pályán – érvelt.

Egy kétmilliós közösség, ha a kicsinységre és a gyengeségre építi politikai stratégiáját, az a halál kezdete – válaszolta egy hallgatói kérdésre Szász Jenő. A népességfogyás, a jövőkép hiánya nagyobb gond, mint az, hogy lesz-e Markó Béla miniszterelnök-helyettes vagy sem – kritizált a polgármester.

Szász szerint jelenleg a bukaresti külpolitika arról szól, hogy ami jó az EU-nak, az jó Romániának is. – Ha viszont az önrendelkezés az EU szemében helyes, akkor fogjuk szaván a román politikai elitet – mondta. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS