2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Focihasonlatok: ki és hogyan szervezzen előválasztást?

2005. július 19. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

A levegőben lógó előrehozott parlamenti választás kapcsán újraéledt a vita a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) összmagyar előválasztásról szóló követeléséről. Szász Jenő, a szervezet elnöke úgy látja, az ilyesmit úgy kell elképzelni, mint a focibajnokságot, azaz a vezetőedző a megyei bajnokságok legjobb csapataiból állítja össze a válogatottat, vagyis a hasonlat szerint a parlamenti képviselőcsoportokat.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere ezzel szemben a csíkszéki, állóurnás előválasztás módszerét tartja követendőnek. E modell szerint a végeredmény nem a csapatok által elért eredmények függvénye, hanem a válogatott úgy áll össze, hogy külön-külön válogatják ki a legnépszerűbb balhátvédet vagy csatárt.

A két polgármester másik vitatémája a székely identitás kérdése. Ráduly az erdélyi fejedelemség történelmi példájára hivatkozott – eszerint három nemzet, a székely, a magyar és a szász megegyezése működteti az államot. Csíkszereda polgármestere úgy látja, ideje a történész szakmának tisztázni, hogy miben is áll pontosan a székely nemzeti identitás.

Szász ezzel szemben Székelyföldön élő magyarnak vallja magát. Értékelése szerint a székely identitásnak sokkal inkább regionális-földrajzi alapja van. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS