2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gál Kinga: a modernizáció a kulcs, ez adhat jövőképet a romániai magyarságnak

2005. július 19. 17:51, utolsó frissítés: 17:52

A Fidesz EP-képviselője szerint politikai erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy az EU-s kisebbségjogi princípiumok területén jelentős előrelépés történhessen. Az uniós jog megengedő, de nem előíró, a székelyföldi autonómia-aspirációk legitimálhatók, de nem kényszeríthető ki a jelenlegi jogállás szerint.

A tusnádi szabadegyetemen ma elhangzott, autonómia tárgyú vitaindítójában Gál Kinga elmondta, általános EU-s elv, hogy a döntéseket ott kell meghozni, ahol azok hatásukat kifejtik. Ez például hivatkozási alapot adhat, de önmagában nem fog megoldást hozni. Gál értékelésében a kisebbségi jogok érvényesítése területén az utóbbi egy évben kedvező folyamatok indultak be az EU-ban, és ennek a folyamatnak öngerjesztő hatása lehet a jövőt tekintve is.

Gál szerint az autonómia szempontjából a modernizáció a kulcs, a román társadalom modernizálódásával kell modernizálódnia a romániai magyar társadalomnak is. A politikus kiemelte, hogy az autonómiát eszköznek és nem célnak kell tekinteni: "ha eszközként működik, általa a romániai magyarság megtalálhatja nem egyszerűen a megmaradását, hanem a gyarapodását is. Fontos, hogy ha a közösség belül nem érett az autonómiára, kívülről nem fogja megkapni." (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS