2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Smaranda Enache: nem alkalmazzák a kisebbségvédelmi törvényeket

2005. július 19. 18:05, utolsó frissítés: 18:05

“Mára elmondható, hogy grosso modo Románia már adoptált minden Európában elfogadott jogi kisebbségvédelmi eszközt, mindemellett a magyar közösség számára, és elsősorban a székelyföldi magyarok számára, nem elégségesek ezek az európai keretek, standardok” – értékelte a jelenlegi helyzetet előadásában Smaranda Enache (Pro Európa Liga).

A képhez hozzátartozik, emelte ki a tusnádi szabadegyetemen tartott mai előadásában Enache, hogy az elfogadott törvények túlnyomó többségét egyszerűen nem alkalmazzák. Az előadó beszámolt a Pro Európa Liga felméréséről, amelyből egyértelműen kiderül, a romániai közhivatalnokok többsége nem alkalmazza a hatályba léptetett kisebbségvédelmi jogszabályokat.

Enache szerint a törvényalkalmazási kultúra hiánya, illetve a kormányzat bizonyos fokú közömbössége tehető felelőssé a kialakult helyzetért.

Ami székelyföldi autonómia politikai esélyeit illeti, Smaranda Enache elmondta: “jelen pillanatban nincs egyetlen fontos román politikai erő sem, amely a regionalizációért hajlandó lenne lemondani a központosított államhatalomról, nemhogy elfogadnák az autonómiát.” (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS