2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még a 2008-as csatlakozás is bizonytalan egy fideszes euroképviselő szerint

2005. július 21. 14:12, utolsó frissítés: 2005. július 22. 10:46

„Románia 2007-es uniós csatlakozása nagyon bizonytalan, én abban sem hiszek, hogy ez akár 2008-ban bekövetkezhet” – jelentette ki a tusnádfürdői szabadegyetemen Pálfi István, a Fidesz Európa-parlamenti képviselője.

A politikus kifejtette: nem érti, Bukarest miért ragaszkodik annyira a 2007-es csatlakozáshoz, mivel a költségvetésből ítélve évi egymilliárd eurót kell majd az uniós kasszába befizetnie, és nem is biztos, hogy az ország uniós alapokból legalább ekkora összeget le tud hívni.

A beszélgetésen Gyurovszky László szlovák régiófejlesztési miniszter is jelen volt, aki úgy vélte, Románia és Bulgária szerencsés helyzetben van, mert ha sikerül egyezségre jutni az európai költségvetést illetően, a két ország sokkal nagyobb összegeket kaphat, mint a legutóbb csatlakozott államok.

Szabó Sámuel, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési programokat támogató Sapard központi irodájának RMDSZ-es igazgatója elmondta: „Egyelőre a teljes összegnek mindössze 30%-át hívták le a pályázatokkal, ennek 80%-át fordították infrastruktúrára” – fejtette ki, hozzátéve, hogy az infrastrukturális fejlesztéseken kívül minden területen jelentős hátrányok vannak.

Ennek oka, hogy a Sapard-támogatás utófinanszírozással működik – tehát a teljes összeg a pályázó kezében kell legyen, és mindössze a terve megvalósítása után térítik meg a költségeket – ugyanakkor 25-50%-os önrészre is szükség van a pályázat leadásához.

„Ez a hátrány várhatóan szeptemberben megoldódik, mivel sikerült a bankokkal egyezségre jutnunk, és a megvásárolt javakat is elfogadják garanciának” – vélekedett Szabó. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS