2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: középjobb és ultrajobb vitázik egymással Erdélyben

2005. július 22. 12:44, utolsó frissítés: 12:44

Az euroszkepticizmussal szemben érvelt Markó Béla a tusnádi szabadegyetemen: - Tegyük félre az integrációs dilemmákat és önös erdélyi magyar érdekre hivatkozva sürgessük az EU-csatlakozást - mondta az RMDSZ elnöke, akit előadása kezdésekor mérsékelt taps és egy "áruló" bekiabálás fogadott.

Mint az alkotmányos népszavazás és a Horvátországgal való csatlakozási tárgyalás-halasztás mutatja, az EU-ban nincsenek egyértelműen eldöntött kérdések - magyarázta Markó.

- Ezért szerintem az erdélyi magyaroknak nincsenek integrációs problémái: az a cél, hogy pár éven belül egy határok nélküli politikai térben legyünk együtt Magyarországgal. Aki azt hiszi, hogy az integrációs folyamat egyirányú utca, az téved, de én élek a gyanúperrel, hogy ami 2007-ben megtörténhet, az 2008-ban nem biztos, hogy bekövetkezik - fejtegette az elnök.

Az erdélyi magyar-magyar politikai viták Markó víziója szerint nem jobb- és baloldali, hanem konzervatív és ultrakonzervatív, középjobb és radikális jobboldali értékek ellentéteiről szólnak.

- Kisebbségiként mindannyian konzervatív politikusok vagyunk, akik eltérően vélekednek az eszközökről. De a tulajdon, a család, a nemzet, az autonómia mind alapvetően konzervatív érték. Tőlünk balra áll az egész román politikai élet - értékelt Markó.

Szavai szerint - dél-tiroli és finnországi autonomista példákra hivatkozva -"mindent meg kell tenni nekem is, másnak is a helyesen értelmezett politikai egységért, vagyis nekünk magyaroknak a magyarok oldalán kell állnunk". (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS