2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Saját privatizációját finanszírozza a posta

2005. július 25. 12:21, utolsó frissítés: 12:21

A román posta saját költségvetésből fogja finanszírozni a privatizációját. A magánosítással járó kiadásokat Romániában rendszerint azok a minisztériumok állják, amelyekhez az eladásra kerülő állami vagyon tartozik. Ebben az esetben a magánosítási folyamat fix kiadásait, a tanácsadók, az ügyvédi irodák béreit, az átszervezés, a tender hazai, illetve nemzetközi szinten való ismertetésének költségeit az eladósorba kerülő cégnek kell fizetni.

Dan Mihai Toader, a postatársaság igazgatósági tanácsának elnöke az Adevarul lapnak azt nyilatkozta, hogy megtámadhatnák a kormánynak a költségek átvállalását előíró határozatát, de "természetes kiadásoknak" tartják ezeket. Becslései szerint a fizetnivalóik mintegy másfél milliárd régi lejbe kerülnek majd.

A magánosítást a cégnek 2008-ig kell megvalósítani. Az 583 000 milliárd régi lej tőkével rendelkező vállalatból (58,3 milliárd új lej) az első körben 25%-os részesedést értékesítenek. A posta egyike azon kevés romániai állami cégnek, amely nyereséget termel. A vállalat vezetése 2005 első felére 5 millió euró profitot jelez előre, a tavaly 7000 milliárd régi lej eredményt ért el. (mti/adevarul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS