2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kivesézte az Orbán-beszédet a román sajtó

2005. július 25. 16:46, utolsó frissítés: 2005. július 26. 16:11

Orbán Viktor Romániában az összmagyarságra vonatkozó nézeteit terjesztette, támogatásáról biztosította az erdélyi magyarok autonómia-törekvéseit, kettős állampolgárságot kérve számukra – emelte ki a "Tusványosról" szóló beszámolóiban a román sajtó.

A román újságok többsége pártállását kifejező tudósításban, beszámolóban foglalkozott Orbán Viktor, Markó Béla és Tőkés László Tusnádfürdőn elhangzott előadásaival, kijelentéseivel.

Az Averea szerint "Orbán Viktor álmaiban még mindig jelen van Nagy Magyarország, ha nem is jól kijelölt határokkal, de legalább nemzetként. Az elkövetkező magyarországi választások után esetleg rá váró kormányfői szék körül járó gondolataitól megszállott politikus, a legerősebb magyarországi ellenzéki politikai alakulat vezetője választási célokra használta ki a tusnádfürdői nyári iskolát, s a romániai magyar közösség radikálisai számára oly kedves értékeket – az autonómiát és a kettős állampolgárságot – népszerűsítette".

Ezzel a felütéssel indított összefoglalójában a lap, majd a továbbiakban rámutatott: "Minthogy a Fidesz vezetője számára saját hazájának jövője nem a tízmilliós lakosú Magyarországban, hanem a 15 milliós magyar nemzetben ölt testet, arra biztatta a megjelenteket, szabadságuk idején szaladjanak át Magyarországra és ottani rokonaik körében lobbizzanak, hogy szavazzanak a megfelelő választási megoldásra: saját személyére, mint olyanra, aki egyedül képes gyakorlatba ültetni ezeket a törekvéseket."

A továbbiakban a lap emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor, Magyarország volt miniszterelnöke "hagyta jóvá a magyarok státustörvényét" és "kormányzati céljai között szerepelt a kettős állampolgárság". Ámde - tette hozzá az újság - "a törvényt magát a szocialisták jelenlegi budapesti kormánya alkalmazta és módosította".

Az Adevarul és az Evenimentul Zilei Markó Béla és Tőkés László "néma párbeszédére" összpontosított, rámutva: bár a két erdélyi magyar vezető személyiség egy asztalhoz ült Tusnádfürdőn, de kétoldalú megbeszélésükre mégsem került sor. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS