2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Különleges kettős állampolgárságról" tanácskoznak Budapesten

2005. július 27. 14:07, utolsó frissítés: 14:07

A határon túli magyaroknak állampolgárság nélkül adható útlevélről és egy különleges, a honiakétól eltérő státuszú állampolgárság megadásának lehetőségéről lesz szó a hétvégén Budapesten tervezett nemzetközi konzultáción.

Ezt Avarkeszi Dezső MSZP-politikus, a magyar kormány megbízottja közölte azután, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő a Kossuth Rádiónak nyilatkozva bejelentette: a kabinet meghívására európai szakértők tanácskoznak a határon túliak közjogi státuszának kérdéséről.

"Kérem szépen, Magyarországon embert próbáló volt letelepedésre engedélyt kérni, a honosítási folyamat nem felemelő volt, hanem megalázó" – magyarázta a nyilatkozatban Gyurcsány, hozzátéve, hogy az állampolgárság kérdésére "egyszerű válasz közjogi értelemben nincs".

A kormánymegbízott megerősítette: a kormány nem gondolkodik a kettős állampolgárság megadásáról. Ha a tanácskozáson sikerül az Európai Uniónak is megfelelő javaslatokkal előállni, úgy a kormány azokkal augusztusban vagy szeptemberben keresi meg a határon túli magyar szervezeteket, de nem a Magyar Állandó Értekezlet, vagyis a MÁÉRT keretében – tette hozzá Avarkeszi.

A nemzetközi tanácskozás tényét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke "bizalmas információként" már elejtette a tusnádfürdői szabadegyetem zárónapján szombaton. (radio.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS