2019. november 11. hétfőMárton
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kölcsönös "megnemtámadás" – így látja az RMDSZ-Fidesz tárgyalásokat a HVG

2005. július 28. 13:06, utolsó frissítés: 13:06

A fideszes politikusok "megbocsátottak" egykori pártfogoltjaikat, Tőkés Lászlót és híveit ért sérelmekért, s hajlandóak voltak kibékülni Markóval – így látja a budapesti, majd tusnádfürdői RMDSZ-Fidesz tárgyalásokat a HVG.

A hírmagazin kommentárja szerint "paradox módon e kapcsolat javulása leginkább a magyar szocialistáknak köszönhető, akik a 2002-es választási győzelmük után velük szorosan együttműködő Markót elidegenítették maguktól a kettős állampolgárság ellen folytatott akcióikkal."

A lap emlékeztet arra, hogy a két pártelnök már a tavalyi állampolgársági kampány idején találkozott, de úgy látszik, ellentéteiket csak mostanra tudták félretenni annyira, hogy megállapodjanak a pártjaik közötti szorosabb kapcsolatról.

Markó Budapesten arra kapott ígéretet, hogy az esetleges őszi előrehozott romániai választáson a Fidesz-MPSZ nem támogatja az RMDSZ erdélyi magyar ellenfeleit, és nem is lép fel a Markó-vonal ellen. Cserébe az RMDSZ nyitottabb politizálást ígért.

A tusnádfürdői tárgyalások eredménye, hogy a Fidesz elérte, hogy "a legnagyobb határon túli magyar párt ne forduljon ellene a jövő évi választási kampány idején" – értékel a hírmagazin eheti száma. (hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS