2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Működik-e a külhoni állampolgárság?

2005. július 29. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

Zárt ajtók mögött zajlik Budapesten az a tanácskozás, melyet a magyar kormány szervezett állampolgárság-ügyben. A konferencián hét meghívott külföldi kisebbségi szakértő, két miniszter és több kormányzati szakértői vesz részt.

Nemzeti vízumot kíván adni a kormány a határon túli magyaroknak. Ezzel az okmánnyal könnyen átlépheti az országhatárt, aki tanulni, vagy gyógykezelésre érkezik, illetve a családját látogatja – mondta köszöntőjében Gyurcsány kormányfő.

A miniszterelnök arra szeretne választ kapni, az európai és a magyar jog keretei között létezhet-e többfajta, például külhoni állampolgárság, az ilyen státusszal rendelkezők kaphatnak-e magyar útlevelet és személyi igazolványt. A kormányfő arra is felkérte a résztvevőket, vitassák meg: az állampolgárságra vonatkozóan vannak-e olyan speciális megoldások, amelyek eltérnek az uniós főszabálytól, de a schengeni keretek között működőképesek maradnak.

A külföldi meghívottak többek között Alan Dukes, az Európa-ügyi Intézet Főigazgatója, Manuel Lezertua, az Európa Tanács emberi jogi biztosának hivatalvezetője, valamint Chris Kelly, a brit Nemzetiségi Politika és Különleges Ügyek osztályának főnöke.

A magyar résztvevők: Somogyi Ferenc külügyminiszter, Bársony András külügyi politikai államtitkár és Petrétei József igazságügy-miniszter. (magyarorszag.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS