2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem jelenik meg többé a Romániai Magyar Szó

2005. augusztus 01. 12:17, utolsó frissítés: 13:22

"Szeptember elsején lenne 58 éve annak, hogy megszületett a romániai magyarság elsô és azóta is egyetlen napilapja, a Romániai Magyar Szó. Az évfordulót azonban már nem éri meg, az 1989. december 22-én indított új sorozat 5263. számával ugyanis megszűnik, pontosabban a többségi részvényes mögött álló érdekcsoport megszünteti" – jelentette be Gyarmath János főszerkesztő a lap már csak letölthető formában elérhető, augusztus 1-i számában.

A nyomda- és papírkiadások jórészt fedezetlenek, a munkatársak bérüket csak nagy késéssel kapják meg. Gyarmath közlése szerin péntek este kérdeztek rá a főrészvényesre (azaz Birtalan Józsefre – szerk. megj.), hogy mi lesz a lap sorsa.

A döntés szerint fel kell számolni a lapot kiadó részvénytársaságot, de előtte le kell állítani a megjelenést. "A döntés nem a miénk, nem a szerkesztőségé, mégcsak a kisrészvényeseké sem" – hangsúlyozza Gyarmath, aki cikkében az RMDSZ vezetőinek támogatási ígéretére hivatkozik. "Azzal maradtunk, a romániai magyarság pedig egy lappal kevesebbel" – kommentál a főszerkesztő.

Lapunk májusi információi szerint egy informális RMDSZ-csúcsbeszélgetésen szó esett a lap támogatás-kérelméről. Az akkori értesülések szerint az RMDSZ nem lát garanciát arra, hogy a jelenlegi menedzsmenttel az RMSz piaci modell szerint működhessen. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS