2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Különleges állampolgárság" helyett tartózkodási engedéllyel lehet az EU-ba utazást könnyíteni

2005. augusztus 01. 12:42, utolsó frissítés: 12:42

A különböző szintű állampolgárság nem elfogadható Európában – ez egyértelműen kiderült a nemzetközi szakértők budapesti tanácskozásán. Avarkeszi Dezsõ kormánymegbízott beszámolója szerint nem lehet olyan állampolgárságot adni a határon túli magyaroknak, ami kevesebb jogosultsággal jár, mint más állampolgároké.

Nem lehet például választójog nélküli státust meghatározni. A szakemberek szerint módosítani kéne a magyar alkotmány 6. paragrafusát, mely csak annyit mond ki, hogy "Magyarország felelőséget érez a határon túli magyarok iránt. " A módosított szöveg határozhatná meg határon túliak közjogi státusát.

Ami az utazás megkönnyítését illeti, a szakértők szerint egy tartózkodási engedélynek minősülő dokumentumra van szükség, ami rövid távú beutazást biztosít az Európai Unióba.

A konkrét megoldásról augusztus végén, szeptember elején tárgyal a Gyurcsány-kabinet a kisebbségi magyar szervezetekkel. Ha a magyarországi pártokkal is megvan a megállapodás, akkor következhet a törvényalkotás – mondta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS