2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Politikusok és pártközeli üzletemberek alakítottak romániai médiatrösztöket

2005. augusztus 02. 13:35, utolsó frissítés: 13:35

Politikusok és a pártokhoz közelálló üzletemberek tulajdonában van a romániai médiát működtető cégek többsége – derül ki az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) július végi összesítéséből. A legtöbb tévé-sugárzási engedélyt, 35 darabot a Konzervatív Párt (a volt PUR) elnöke, Dan Voiculescu és lánya, Corina tartja kézben.

Adrian Sărbu, a Pro Tv elnöke is több mint 30 tévé-, és ugyanannyi rádió-működtetési engedélyt birtokol – az üzletember Mircea Geoană PSD-elnök, volt külügyminiszter keresztfia.

Az üdítőgyáros Micula-fivérek több mint 20 sugárzási engedéllyel rendelkeznek, emellett egy román és egy magyar nyelvű napilapot adnak ki Nagyváradon. A fivérek egyike, Cătălin a liberális párt képviselője.

A magyar nyelven is sugárzó Radio 21-lánc egy alapítvány közbeiktatásával Victor Ponta PSD-képviselő tulajdona. A Radio Mix-láncot felerészt a Brassó megyei tanács liberális elnöke, Aristotel Cancescu és a PD Brassó megyei elnöke, Vasile Bran tulajdonolja.

Érdekesség, hogy a romániai ortodox egyház moldova-bukovinai egyházmegyéje 22 sugárzási engedéllyel rendelkezik. (adevarul/hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS